Παράταση μέχρι… νεωτέρας σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση σε δύο πολύ σημαντικές φοροελαφρύνσεις και συγκεκριμένα στο πάγωμα του ΦΠΑ που ισχύει -προσωρινά- για τα νεόδμητα ακίνητα και στην έκπτωση φόρου για όσους προχωρούν σε ανακαίνιση.

Οι παρατάσεις αυτές θα δώσουν επιπλέον κίνητρα σε όσους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν την κατοικία τους ή ακόμα να αγοράσουν και καινούρια. Παράλληλα είναι και μια πρώτης τάξεως πηγή εσόδων για το κράτος λόγω του ευρύτερου τζίρου που θα δημιουργηθεί στην οικοδομή και την κτηματαγορά.

Εκτός από τον τουρισμό η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην οικοδομή, που όχι μόνο έχει ζεσταθεί για τα καλά αλλά έχει αρχίσει να αφήνει και ισχυρό αποτύπωμα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτό βοήθησαν και οι μεταβιβάσεις που έγιναν τόσο λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών όσο και το νέο πλαίσιο για αφορολόγητες γονικές παροχές. Πάνω απ’ όλα όμως βρίσκεται η ανάγκη των νοικοκυριών να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και διαμονής τους.

Η κυβέρνηση, τώρα, που βλέπει τα θετικά αποτελέσματα της αναθέρμανσης της κτηματαγοράς στην αναζωπύρωση στο ΑΕΠ και, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα, θέλει να ενισχύσει την τάση αυτή. Σχεδιάζει να παρατείνει τον μηδενικό ΦΠΑ στα νεόδμητα για τα επόμενα χρόνια αλλά και τα φοροκίνητρα στις εργασίες ανακαίνισης. Εκτιμάται ότι έτσι θα δοθεί ένα ακόμα «σπρώξιμο» σε όσους θέλουν να «βάλουν χέρι» στις αποταμιεύσεις τους για να επενδύσουν στις συνθήκες διαμονής τους.

Ακόμα και σε δύσκολες εποχές τα ακίνητα συνεχίζουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού εν μέσω πανδημίας η οικοδομή κρατήθηκε ζωντανή: από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή μέσα στην υγειονομική κρίση, εκδόθηκαν 38.237 οικοδομικές άδειες. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν πάρει φωτιά, καθώς υποβάλλονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 500 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «my property». Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για την περσινή χρονιά. Το 2021 οι μεταβιβάσεις στην Αττική κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 16% σε σύγκριση με το 2020. Οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021. Στον Δήμο Αθηναίων άλλαξαν χέρια 4.573 ακίνητα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν 2.029 αγοραπωλησίες ακινήτων, στον Πειραιά 686, στην Καλλιθέα 489 και στη Νέα Σμύρνη 278.

Με αυτά τα δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν παράταση των κινήτρων και συγκεκριμένα:

1. Παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 οπότε λήγει κανονικά το μέτρο, το οποίο έδωσε το «φιλί της ζωής» στην οικοδομή. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το Εcofin δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα εφαρμόσει στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικό, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (π.χ. Λουξεμβούργο). Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση το 2019 αποφάσισε την αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η οποία περιλαμβάνει τόσο περιπτώσεις νέων αδειών όσο και παλιές άδειες που εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2006. Η αναστολή του ΦΠΑ που σχεδιάζεται στα νεόδμητα ακίνητα έως και το τέλος του 2024 αναμένεται να στηρίξει την αγορά ακινήτων, η οποία καταγράφει ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες, και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό. Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι «με αίτηση του υποκειμένου στον φόρο, κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2022, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του υποκειμένου. Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό».

2. Διατήρηση της έκπτωσης φόρου έως 6.400 ευρώ για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων. Το φορο-μπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να το παρατείνουν τουλάχιστον κατά ένα έτος. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2024 και 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Διαβάστε ακόμα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα στο Κίεβο – «Δεν φεύγω» απαντά ο Ζελένσκι στο αμερικανικό σχέδιο φυγάδευσής του

SWIFT: Γιατί η Δύση δεν έκοψε τον «ομφάλιο λώρο» της Ρωσίας με το διεθνές διατραπεζικό σύστημα

Ουκρανική κρίση: Μαζικές παραγγελίες φυσικού αερίου από την Ευρώπη στην Gazprom