Οικονομία

Μεσοπρόθεσμο: Νέες ελαφρύνσεις €1,8 δισ. για τη μεσαία τάξη

  • newsroom


Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις καθαρών αποδοχών έως 4% σε εκατομμύρια μισθωτούς

Πακέτο ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης με μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2021 αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής που θα κατατεθεί στην Βουλή τον Απρίλιο ή Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», από το 1,8 δισ. ευρώ, το 1,16 δισ. αφορά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το υπόλοιπο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 2%.

Μαζί με αυτήν που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο, η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσει στο 3%.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) πληρώνουν λιγότερους φόρους, ενώ σημαντικά ωφελημένες είναι και οι επιχειρήσεις καθώς έχει μειωθεί στο 24% (από 28%) ο συντελεστής φορολόγησης και ο φόρος επί των μερισμάτων στο 5% (από 10%).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου -το οποίο προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνία με τους θεσμούς για την παροχή δημοσιονομικού χώρου- θα φέρει αυξήσεις καθαρών αποδοχών έως 4% σε εκατομμύρια μισθωτούς λόγω της μείωσης των κρατήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.