Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια, την ενεργειακή, επισιτιστική και εν τέλει την κοινωνική κρίση, βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το ΓΕΜΗ και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης.

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και η προαναγγελία του για πλαφόν στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων και τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο για αισχροκέρδεια, όταν ακολούθησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για να σχολιάσουν τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.

To νομοσχέδιο

Ως προς το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις κάνουν τη ζωή των επιχειρήσεων ευκολότερη, το ίδιο και την οικονομική δραστηριότητα και στο μεγαλύτερο μέρος του, υιοθετεί την Οδηγία για τα ψηφιακά εργαλεία στον τομέα του εταιρικού δικαίου.

Σήμερα στην Ολομέλεια αλλά και στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης υπογράμμισε ότι η διαμόρφωση ενός νομικού και διοικητικού περιβάλλοντος ταχύτητας και διαφάνειας, στον τρόπο ίδρυσης των εταιρειών και στην πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για τη δραστηριότητά τους, διευκολύνει σημαντικά την επιχειρηματική και την οικονομική ζωή της χώρας. Επισήμανε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο επεκτείνει τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και την καθιέρωση on line διαδικασιών, στη λειτουργία υπηρεσιών μίας στάσης και του ΓΕΜΗ, αναβαθμίζοντας το επιχειρηματικό κλίμα και διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο διαφάνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσόμενων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης είπε ότι η κωδικοποίηση των διατάξεων ΓΕΜΗ και Υπηρεσίας μιας Στάσης, συνιστά αναμφίβολα θετική εξέλιξη. «Όσον αφορά την Υπηρεσία μιας Στάσης, σχεδιάστηκε το 2016 και υλοποιήθηκε το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τότε τη χώρα μας στην πρώτη θέση του δείκτη Doing Business, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατηγορία έναρξης επιχείρησης. Συνεπώς, είναι σαφές ότι τασσόμαστε υπέρ επί της αρχής ενός νομοσχεδίου, το οποίο στηρίζεται στο κεκτημένο μας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σαρακιώτης έκανε ειδική αναφορά στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης, λέγοντας ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ζήτησε όμως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του, να είναι αρκετοί αριθμητικά, αλλά και ποιοτικοί, ιδίως ως προς τις επωνυμίες, η βάση δεδομένων των οποίων δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμη.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, ανέφερε ότι το ΓΕΜΗ, έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει αποδειχθεί από την μέχρι σήμερα λειτουργία του, ότι αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για την Πολιτεία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τα επιμελητήρια, πρέπει να εκσυγχρονισθεί λειτουργικά.

«Οφείλουμε να το απαλλάξουμε από τις γραφειοκρατικές παθογένειες της προηγούμενης εποχής και να το εξοπλίσουμε μ’ ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικά καινοτόμο σύστημα ελέγχου», είπε ο κ. Πάνας και πρόσθεσε: «Υπάρχουν καίριας σημασίας ζητήματα, τα οποία το παρόν νομοσχέδιο δεν επιλύει. Η διασύνδεση με άλλα μητρώα ή πληροφοριακά συστήματα, όπως η ΕΡΓΑΝΗ, τα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο, την ΑΑΔΕ και κάθε άλλη υπηρεσία που θα βελτίωνε την λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου προς το συμφέρον των πολιτών, δεν πραγματοποιείται. Είναι αδιανόητο, εν έτει 2022 να ενημερώνονται μητρώα το καθένα χωριστά και χειροκίνητα, από την εκάστοτε επιχείρηση, δημιουργώντας καθυστερήσεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα νέο γύρο διευκολύνσεων των επιχειρηματικών ομίλων και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κρατικού μηχανισμού, ώστε με ταχύτητα, με μειωμένο κόστος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση αυτό συνιστά εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους, του αστικού επιτελικού κράτους, όπως θέλει να λέει η κυβέρνηση, τη στιγμή βέβαια που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό αυτό το κράτος, δυσκίνητο και γραφειοκρατικό, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε ότι στην πράξη, το σχέδιο νόμου επιλύει προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά βάση οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που λόγω της μονοπώλησης της οικονομίας και της μεγάλης αύξησης των δημοσιονομικών βαρών, περιορίζονται διαρκώς, οδηγούνται στην πτώχευση, κλείνουν και μένουν καταχρεωμένοι.

«Πρόκειται για ένα τεχνικό νομοσχέδιο, με πολλά λάθη, ασάφειες και παραλείψεις, το οποίο θα ήταν καλύτερα να αποσυρθεί, να διορθωθεί και να κατατεθεί ξανά», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος που κατέθεσε επιμέρους παρατηρήσεις.

«Το νομοσχέδιο ορίζει ότι κατά το στάδιο σύστασης εταιρειών, αυτές δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ή να κατοχυρώνουν στο σύστημα του ΓΕΜΗ όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά να τα τηρούν στο αρχείο τους, σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου. Αν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτοί δεν γίνουν με τον τρόπο αυτό που ορίζει το σχέδιο νόμου, μπορεί να γίνουν παρατυπίες ή μη νόμιμες πράξεις, σε βάρος των σωστών επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, που εκ προοιμίου υπογράμμισε ότι «το σχέδιο νόμου είναι σαν ένα κερασάκι σε μια τούρτα. Η τούρτα όμως δεν υπάρχει, διότι η ελληνική οικονομία ουσιαστικά είναι εξαθλιωμένη». «Η τούρτα είναι η κυρία με “Κ” κεφαλαίο, στις φωτιές του καλοκαιριού (σσ στην Εύβοια), είναι η ηλικιωμένη κυρία που πήρε κρυφά τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, γιατί δεν είχε χρήματα, ως συνέπεια των μνημονίων που συνυπέγραψαν τα τρία κόμματα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25.

Διαβάστε ακόμη:

Παγώνει η αγορά ακινήτων: Αποχή των συμβολαιογράφων για 1 μήνα από μεταβιβάσεις

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο – Μία γυναίκα στην κορυφή με περιουσία 7,4 δισ. δολαρίων

Τα φρέσκα γκάλοπ, το «κοφτήρι» του ΔΕΔΔΗΕ, το σφυρί της Raxevsky και οι βόλτες της Βικτόρια στην Αθήνα