Του Αργύρη Παπαστάθη

Και επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup της 22ας Μαΐου συμπεριλαμβάνεται το ελληνικό χρέος όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ στο καθιερωμένο ενημερωτικό έγγραφο προς την ολλανδική Βουλή το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ολλανδική κυβέρνηση. 

Παράλληλα το Eurogroup θα εξετάσει την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, ενώ ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τη δική του χρηματοδότηση. Διευκρινίζει παράλληλα ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν (statement) του Eurogroup του περυσινού Μαίου, τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Αφήνει «παράθυρο» να σπάσει η δόση σε κομμάτια

Το έγγραφο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι το Eurogroup θα συζητήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα πιθανά βελτιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Μνημονεύεται η συμφωνία της Ελλάδας με ΕΚ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκαν πάνω σε μια δέσμη μέτρων πολιτικής για την ολοκλήρωση της δεύτερης εξιολόγησης. Σημειώνεται ότι το Eurogroup θα ενημερωθεί επ ‘αυτού.

Συμφωνία για τον λιγνίτη

Στην επιστολή καταγράφονται τα πρόσθετα μέτρα στους τομείς συντάξεων και του φόρου εισοδήματος καθώς και οι αλλαγές στην μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας ύστερα από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδικότερα, μνημονεύεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά λιγνίτη (δηλαδή, με απλά λόγια, η πώληση λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ).

Συμφωνήθηκε επίσης, σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ, ότι πρέπει να προχωρήσει η νέα ανεξάρτητη φορολογική αρχή και να καταστεί πλήρως λειτουργικό του Υπερταμείο.

Αναφορές υπάρχουν ακόμη στο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια, στην αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου και στη δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κατανομή της δόσης

Η διατύπωση για την πρόταση του ESM βάσει της οποίας θα αποφασισεί το ύψος αλλά και ο σχεδιασμός για το όφελος από την επόμενη δόση αφήνει ένα ανοιχτό «παράθυυρο» να μην δοθεί μια κι έξω στην ελληνική πλευρά αλλά να «σπάσει» σε κομμάτια. Η διατύπωση αυτή είναι σχετική με την ανησυχία που εξέφρασε προς την ελληνική πλευρά στέλεχος της Κομισιόν, το οποίο επισήμανε «ότι υπάρχει κίδυνος να “σπάσει” η δόση, κάποιες χώρες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο».

Μετά το καλοκαίρι του 2018 το χρέος

Η επιστολή αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την έναρξη ενός δικού του προγράμματος. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η δέσμη μέτρων πολιτικής και η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. «Το θέμα αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στο Eurogroup» αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος παραπέμπει στο statement του Eurogroup της 25ης Μαΐου. Το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται προσδιορίζει μεταξύ άλλων το χρόνο που θα ισχύσουν τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: «Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή του δεύτερου μέρους των μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικυρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο των χρηματοδοτικών αναγκών. Θα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος».

Το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώνεται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2018, επομένως η διατύπωση «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» παραπέμπει στο Φθινόπωρο του 2018.