Στην μάχη για την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού μπαίνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση που πλήττει όλη την αλυσίδα του ενεργειακού κλάδου από την στάση πληρωμών που προβλέπεται να κηρύξουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα.

Ήδη, η αγορά τρέχει με πτώση 30% , η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 50% το επόμενο διάστημα. Για αυτό και κυβέρνηση επιδιώκει να κινηθεί γρήγορα στην λήψη αποφάσεων προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο, με ένα νέο μηχανισμό εγγυοδοσίας που θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Στο ΥΠΕΝ αποφεύγουν να δώσουν νούμερα σχετικά με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν αλλά οι προμηθευτές ενέργειας κάνουν λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ύψους 1 δις. ευρώ για να μπορέσει να βγάλει από την δύσκολη θέση τις εταιρείες.

Όπως  δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Χατζηδάκης αν παραταθεί η κρίση για τρεις μήνες μια απώλεια εισπράξεων κατά 30% από τις εταιρείες, θα στερήσει 650 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά ηλεκτρισμού.

Χρήματα που δεν αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος (την αξία της κατανάλωσης) αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις δηλαδή τα τέλη χρήσης προς τους διαχειριστές συστήματος διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) , την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτικά τέλη) αλλά και τους παραγωγούς ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

Ανακοινώνουν μέτρα οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, οι εταιρείες θα ξεκινήσουν από σήμερα να ανακοινώνουν την λήψη μέτρων, εκπτωτικών προγραμμάτων και άλλων διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές.

«Ενθαρρύνουμε τις εταιρίες του κλάδου ενέργειας και τη ΔΕΗ που έχει το 70% της αγοράς και τους ιδιώτες (που έχουν το υπόλοιπο 30%) να πάρουν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αντέξουν» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Καλούμε τις εταιρίες, κάνοντας τους λογαριασμούς τους, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης,  σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πληττόμενους αυτήν την ώρα Έλληνες, στην κοινωνία που πλήττεται αυτήν την ώρα από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, αναμένουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την πλήρη λίστα από τους επιχειρήσεις ενέργειας για να αντλήσουν στοιχεία για το πελατολόγιο τους, τα έσοδα, τους τρόπους πληρωμής (με ή χωρίς μεσάζοντες) και  να αξιολογήσουν το μέγεθος του προβλήματος ώστε να λάβουν αποφάσεις για τους πόρους, με τους οποίους θα ενισχύσουν οικονομικά τις εταιρείες κατά την περίοδο της κρίσης.

Για παράδειγμα, στην ΔΕΗ ένα μεγάλο μέρος των λογαριασμών ρεύματος εισπράττεται μέσω φυσικών σημείων πληρωμής (ταμεία, τράπεζες κ.α), στα οποία μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας περιορίζονται δραστικά οι συναλλαγές. Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί επίσης και  εισπρακτικές εταιρείες για να αντλήσει τμήμα των οφειλών συνολικού ύψους 2,7 δις. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη,  οι οποίες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Επιπλέον όμως, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και κατ΄επέκταση και οι  ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ταμειακές δυσκολίες των πελατών τους που πλήττονται από το πάγωμα κάθε εμπορικής δραστηριότητας, τις απολύσεις και το κούρεμα μισθών. Με αυτές τις συνθήκες ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα ντόμινο προβλημάτων στην αγορά ηλεκτρισμού που απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, με πρώτη και καλύτερη την ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει να αποτελεί ένα βαριά ασθενή σε στάδιο ανάρρωσης.