Οικονομία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πως οι Έλληνες της διασποράς βοηθούν την ελληνική επιχειρηματικότητα

  • newsroom


Την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την κινητοποίηση της διασποράς εξέτασαν διακεκριμένοι εκπρόσωποί της στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Με αντικείμενο, το πως θα κινητοποιηθεί η διασπορά για να προαχθεί η Ελλάδα, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς επιτυχημένοι ως φιλάνθρωποι και ως επιχειρηματίες, εξέθεσαν τις απόψεις τους.

Ο κ. Jimmy Athanasopoulos, CFO της EuroEnergy και Πρόεδρος στην Envolve Entrepreneurship, αναφέρθηκε στα περίπου δέκα κοινωνικά προγράμματα που τρέχουν οι φορείς με τους οποίους εμπλέκεται και με τα οποία, αλλά και τα προγράμματα μαθητείας, μέσα από τα οποία πάνω από το 90% των συμμετεχόντων εργάζονται πλέον σε μεγάλες εταιρίες. Μάλιστα όπως είπε, τα βραβεία Ελληνικής επιχειρηματικότητας που θέσπισαν με την Hellenic Initiative, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του τότε προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που ζήτησε κάτι αντίστοιχο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Peter Poulos, Executive Director στο Hellenic Initiative τόνισε πως όλες οι προσπάθειες γεννήθηκαν μέσα στην ελληνική κρίση με στόχο οι Έλληνες επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή με επενδυτές από όλο το κόσμο. Μέσα σε έξι χρόνια όπως είπε, δωρητές από όλες τις ηπείρους, στήριξαν την ελληνική επιχειρηματικότητα, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι μόνο η αρχή για να κινητοποιηθεί η ελληνική διασπορά.

Ο κ. Mike Manatos, Πρόεδρος της Manatos & Manatos αναφέρθηκε στο πως να δημιουργηθεί στις επόμενες γενιές ελληνοαμερικανών, οι οποίοι δεν έχουν πια τόσο στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, η ανάγκη και επιθυμία για προαγωγή της πατρίδας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της τα δύσκολα χρόνια, κάτι που αντηχεί στην καρδιά και το συναίσθημα των ελληνοαμερικανών. Και κατέληξε, πως όλα τα προγράμματα που «τρέχουν», δίνουν την ελπίδα που όλοι χρειάζονται για το μέλλον.

Η κα. Effie Kyrtata, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Reload Greece μίλησε για τον προβληματισμό

των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό και πέτυχαν στον επιχειρηματικό τομέα, για το πότε, αν, και κάτω από ποιές προϋποθέσεις είναι εφικτή η επιστροφή τους στην πατρίδα, ώστε να έχουν μέλλον. Τόνισε πως το σύνθημα είναι «φορτίστε και συνδεθείτε με την Ελλάδα και πάλι», καθώς στόχος είναι η δημιουργία και προβολή προτύπων επιτυχημένων επιχειρήσεων και ανθρώπων.

O Dr. Nicholas Pappas, Πρόεδρος της Bank of Sydney, αναφέρθηκε σε δύο προγράμματα που «τρέχει» η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία με το οποία οι ομογενείς συνδέονται με την πατρίδα ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα, αλλά και το πως Έλληνες άνεργοι πτυχιούχοι απασχολούνται σε Αυστραλιανές επιχειρήσεις για έξι μήνες, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό τους, με αποτέλεσμα το 50% να βρίσκει μετά εργασία.

Τέλος, ο Γερουσιαστής κ. Leonidas Raptakis υπογράμμισε πως σε 16 αμερικανικές πολιτείες δραστηριοποιούνται ομογενείς σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, αλλά και το πως η ελληνική ομογένεια συνολικά βοηθά στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα οικονομίας, άμυνας κλπ, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και με τις επόμενες γενιές.

Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Jimmy Athanasopoulos πρόσθεσε πως αν ως βοήθεια προς την Ελλάδα από τη διασπορά είναι οι επενδύσεις, ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο κ. Mike Manatos υπογράμμισε πως μια μικρή παρότρυνση αρκεί, ώστε η διασπορά να κινητοποιηθεί, ενώ τέλος, ο Nicholas Pappas υποστήριξε ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί η κοινότητα της διασποράς και να χρησιμοποιηθεί για εκλογικούς σκοπούς. Δεν πρέπει να εφαρμοστούν παλιά αποτυχημένα μοντέλα, καθώς οι αστοχίες του παρελθόντος οδήγησαν στην απομάκρυνση των ενδιαφερομένων.

Τη συζήτηση, συντόνισε, ο Emanuel Rouvelas, Parthenr της K&L Gates.

Απόρρητο Απόρρητο