Τη διαβεβαίωση ότι εντός του 2023 θα έχει λυθεί οριστικά και το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομηρος Τσάπαλος, ο οποίος σύντομα θα αφήσει τη θέση του για να δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Α’ Αθήνας.

Οι εμπειρίες που αποκόμισε συμβάλλοντας στην υλοποίηση πολύπλοκων πρότζεκτ πιστεύει πως τον ενδυνάμωσαν να αντέχει στα δύσκολα και του έμαθαν να θέτει ως βασική προτεραιότητα τις ανάγκες των ευάλωτων πολιτών.

«Μέσα στο 2023 το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων θα έχει λυθεί οριστικά», επισημαίνει ο κ. Τσάπαλος, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων. «Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως 40.000 επικουρικές συντάξεις.

Επιπλέον, για άλλες 40.000 υποθέσεις που εκκρεμούν πρόκειται να δώσουμε στους εν αναμονή συνταξιούχους 100 ευρώ τον μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης. Και αυτό θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Για παράδειγμα, αν εκκρεμεί μια επικουρική 12 μήνες, τότε ο ασφαλισμένος θα λάβει αναδρομικά 1.200 ευρώ. Οσες ληξιπρόθεσμες επικουρικές απομένουν θα έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι το καλοκαίρι. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον έναν σύγχρονο μηχανισμό έκδοσης κύριων συντάξεων.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της μεταρρύθμισης, αρκεί να σας αναφέρω ότι μέσα σε 24 μήνες εκδόθηκαν 510.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ο μέσος χρόνος έκδοσης μειώθηκε σε μόλις 60 ημέρες για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, από 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019, ενώ ο μέσος ρυθμός έκδοσης κυμαίνεται στις 1.200 συντάξεις την ημέρα από 500 που εκδίδονταν πριν από τέσσερα χρόνια».

– Μπορεί οι συντάξεις να βγαίνουν πλέον με τη fast track διαδικασία, αλλά διαπιστώνονται πολλές αποκλίσεις. Σε πόσο χρονικό διάστημα δεσμεύεστε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις;

Οι συντάξεις που έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία fast track είναι περίπου 50.000 σε σύνολο 500.000 που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Και από αυτές τις 50.000 μόλις στο 15%-20% εμφανίζονται κάποιες μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις ως προς το ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος. Ηδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης αυτών των αποκλίσεων, με προτεραιότητα σε όσες περιπτώσεις εμφανίζονται μεγάλες διαφορές της τάξεως των 100, 200 ευρώ κ.λπ. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Ανέκαθεν ο ΕΦΚΑ εξέδιδε κάποιες συντάξεις με επιφύλαξη. Και μου κάνει εντύπωση γιατί κάποιοι επιλέγουν να κάνουν αντιπολίτευση σε ένα νομοθετικό εργαλείο που ξεμπλόκαρε τις συντάξεις μειώνοντας την ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Ισως αρνούνται να αποδεχτούν ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων λύθηκε από την παρούσα κυβέρνηση.

– Δεν πρόλαβαν να βγουν οι προκηρύξεις για τους 24 νέους μάνατζερ και οι συνδικαλιστές προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Πόσο θα καθυστερήσει αυτή η δικαστική διαδικασία την επιλογή των νέων διευθυντών; Η δυνατότητα τοποθέτησης ικανών στελεχών του ιδιωτικού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε θέσεις διευθυντών στον ΕΦΚΑ αποτελεί μια καινοτομία για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, που θα φέρει αέρα ανανέωσης σε έναν κουρασμένο οργανισμό όπως ο ΕΦΚΑ. Η εκτίμησή μου είναι ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά παρά τις αντιδράσεις ορισμένων «εραστών της στασιμότητας» εντός και εκτός του ΕΦΚΑ. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας προχωρά κανονικά με την τοποθέτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου.

– Αφήνετε τη θέση σας για να είστε υποψήφιος βουλευτής. Τι σας έμαθε ο ΕΦΚΑ και πώς αξιολογείτε τη θητεία σας στον Φορέα;

Σε λίγες ημέρες αποχωρώ από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας για να είμαι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας. Αφήνω μια θέση δύσκολη λόγω της φύσης του αντικειμένου, αλλά και των τεράστιων προβλημάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και καθιστούσαν τον ΕΦΚΑ πρώτο σε καταγγελίες πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη. Καταφέραμε να επιλύσουμε πολλά από αυτά, αφενός μέσω της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, αφετέρου μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που ήρθαν για να μείνουν. Αναφέρομαι στο 1555, στους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, στις 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Αποχωρώ από τον ΕΦΚΑ με τη βεβαιότητα ότι βοηθήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να βρουν το δίκιο τους και να πάρουν από την Πολιτεία αυτά που τους οφείλει. Και θέτω την υποψηφιότητά μου στην Α’ Αθήνας ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Πρώτον, για να κριθώ στη πράξη για τη συμβολή μου στο εγχείρημα και, δεύτερον, για να συνεχίσω να είμαι εκπρόσωπος των αναγκών, πρωτίστως, των ανήμπορων και ευάλωτων συμπολιτών μας.

Διαβάστε ακόμη

Τέσσερα πλοία επισκευάζονται ταυτόχρονα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (pics)

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε κέντρο για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές (pics)

Airbnb: Τέλος χρόνου για καταχωρήσεις και διορθώσεις πριν αρχίσουν οι έλεγχοι της εφορίας