Δεκαέξι μεγάλες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των βασικών διαπραγματευτών για τις εκδόσεις κρατικών τίτλων της Ελλάδας κατά το έτος 2020.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με αριθμό πρωτοκόλλου 526/13.12.2019, ανανεώθηκε η ιδιότητα του Βασικού Διαπραγματευτή στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το έτος 2020 για τα ακόλουθα 20 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα (με αλφαβητική σειρά):

Πρόκειται για:

ALPHA BANK SA

BANCA IMI SPA

BARCLAYS BANK PLC

BNP PARIBAS SA

BofA SECURITIES SA

CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD

COMMERZBANK AG

CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD

DEUTSCHE BANK AG

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

EUROBANK ERGASIAS SA.

GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL BANK

HSBC FRANCE, Υποκατάστημα Αθήνας

JP MORGAN SECURITIES PLC

MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC

NATWEST MARKETS PLC

NOMURA INTERNATIONAL PLC

SOCIETE GENERALE

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

UBS EUROPE SE

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη χρηματοδοτική στρατηγική που παρουσίασε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την παραμονή των Χριστουγέννων, το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να επικεντρωθεί τη νέα χρονιά «στη συνεχιζόμενη παρουσία στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη μείωση του στοκ του χρέους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», τα οποία ανέρχονται στα 32 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2020 περιλαμβάνει δύο σενάρια:

–       Στο 1ο προβλέπεται να αντληθούν συνολικά 4 δισ. ευρώ από τις αγορές, να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ τα έντοκα γραμμάτια μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, να αυξηθεί το «μαξιλάρι» διαθεσίμων κατά 0,52 δισ. ευρώ και να μειωθεί το χρέος κατά 3,3 δισ. ευρώ.

–       Στο 2ο σενάριο το ύψος των νέων εκδόσεων ομολόγων διπλασιάζεται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους διευρύνονται στα 7,4 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, πρόωρη εξόφληση ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΔΔΗΧ τονίζει ότι «το τελικό ύψος των πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές το 2020». Παράλληλα, το σενάριο αυτό προβλέπει αύξηση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων κατά 1,52 δισ. ευρώ και μείωση του χρέους κατά 2,3 δισ. ευρώ.