Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα Ινδο-καναδός επενδυτής του Fairfax fund Πρεμ Γουάτσα -αναμένεται στην Αθήνα πριν τα τέλη Νοεμβρίου – οι 27 θυγατρικές εταιρείες του προχώρησαν σε πώληση του 1,32% των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank, μειώνοντας το ποσοστό του από το 33,03% σε 31,71%.

Είναι άγνωστο αν η πώληση των μετοχών έγινε προς τρίτο ξένο επενδυτή ή προς φίλιες θυγατρικές – στο πλαίσιο των ετήσιων γυρισμάτων. Ωστόσο ο ίδιος ο επενδυτής θα αναφερθεί στην επίσκεψη του στις προσπάθειες του management της Τράπεζας που την κατέστησαν ως την πρώτη ιδιωτική που κινείται ταχύτερα του ανταγωνισμού.

Αυτή τη φορά η επίσκεψη του συμπίπτει με τις εξελίξεις για την πώληση από την Eurobank της FPS και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Είναι επίσης μια συγκυρία – σε επίπεδο μετοχών –  που το Fairfax βρίσκεται κοντά στην ισοφάριση των ζημιών που είχε γράψει τα προηγούμενα χρόνια στην Εurobank. Φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά η Eurobank θα εμφανίσει μια ικανοποιητική κερδοφορία. O επενδυτής, ο οποίος έχει στηρίξει εμπράκτως την ελληνική οικονομία ( Eurobank, Grivalia, Praktiker, Eurolife, Μυτιληναίος, Καναδικά Πανεπιστήμια) σε καιρούς που άλλοι προτιμούσαν την ασφάλεια των ανεπτυγμένων αγορών, δικαιώνεται. Εύλογα τον επόμενο χρόνο ή αργότερα θα επιδιώξει μια επιτυχημένη έξοδο από την Eurobank αποκομίζοντας κέρδη, ενώ εξετάζει και την επένδυση σε ασφαλιστική εταιρεία με την υποβολή προσφοράς για την Εθνική Ασφαλιστική.

Τα όσα θα πει ο Πρεμ Γουάτσα στην Αθήνα θα έχουν σημασία για τους ξένους επενδυτές διότι έστω και μέσα από συμπληγάδες θα αποχωρήσει με κέρδη από την Ελλάδα. Άρα όποια θετική αναφορά θα είναι διαφήμιση συνολικά για την οικονομία ως επενδυτικό προορισμό. Έχει μεγάλη σημασία να ακουστεί από έναν ξένο επενδυτή, γνωστό σε όλο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και επιτέλους κάποιοι κερδίζουν.

Όταν οι ξένοι επενδυτές θα ακούνε τον Ινδό- Καναδό γνωρίζουν ήδη ότι πρόκειται για έναν επενδυτή ο οποίος δεν επένδυσε απλώς απο ένα σημείο χιλιάδες μίλια μακρυά. Ήλθε στην Ελλάδα, εμπιστεύθηκε την ελληνική διαχείριση- πολλοί μάλιστα έγιναν οι άμεσοι συνεργάτες του- και τελικά δικαιώνεται για την επιμονή του.