Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το θέμα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας ήταν το αντικείμενο του πάνελ που συντόνισε ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, Γενικός Διευθυντής και Ανώτατο Στέλεχος της εταιρείας συμβούλων, Boston Consulting Group στην Ελλάδα, κατά την τρίτη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στα θέματα που κυριαρχούν – Ουκρανία, δημοκρατία, πληθωρισμός, μετανάστευση και άλλα σημαντικά θέματα – όμως από τη συζήτηση εν όψει των ευρωεκλογών λείπει, όπως εξήγησε, το θέμα της ανταγωνιστικότητας και κάποια στρατηγική ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερη ανταγωνιστική έναντι της αναδυόμενης Ασίας και των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια – καθώς μεταξύ άλλων δεν διαθέτει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ούτε κάνει πρόοδο σε τεχνολογικούς τομείς. Στην παρέμβασή του, υπογράμμισε τους κινδύνους από την ταχεία μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία θέτει σε κίνδυνο κάποιους τομείς της βιομηχανίας. Όπως είπε, η πράσινη μετάβαση είναι η σωστή επιλογή, όμως πρέπει να γίνει με στρατηγική. «Η πράσινη μετάβαση είναι η σωστή πολιτική, αλλά είναι ακριβή», το δημογραφικό της Ευρώπης δεν είναι καθόλου καλό, ενώ, όπως είπε, αν λάβουμε υπόψιν τις προκλήσεις με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ευρώπη είναι και πάλι πίσω από τις εξελίξεις.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ «χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη – γι΄ αυτό πρέπει να δούμε το θέμα της ανταγωνιστικότητας ώστε να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας σε όλους τους τομείς». Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πολύ θετικές, υπάρχουν πολλά θετικά, η δομή της οικονομίας μας είναι ανθεκτική, πολλοί τομείς της οικονομίας πάνε πολύ καλά, η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει, όμως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

Τη σημασία της επιχειρηματικότητας τόνισε και ο Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι πολύς κόσμος μας επαινεί για το κοινωνικό μας έργο, όμως τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις επιχειρήσεις που είχε στήσει ο Ωνάσης – από τα κέρδη της ναυτιλίας χρηματοδοτούμε τις υποτροφίες και όλο το έργο μας. Ο κ. Παπαδημητρίου ανέδειξε τις προκλήσεις της ναυτιλίας εν όψει της πράσινης μετάβασης – για παράδειγμα αν παραγγείλει μία εταιρεία ένα πλοίο τώρα, θα πρέπει να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις της πράσινης πολιτικής. Αλλά και τις προκλήσεις από την κατανάλωση καυσίμων και ενέργειας δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη – δίνοντας το παράδειγμα της τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας των data center και άλλα.

Ο κ. Nikolaus Lang, Γενικός Διευθυντής και Ανώτατο Στέλεχος της εταιρείας συμβούλων, Boston Consulting Group στην Γερμανία, αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα όπως οι πόλεμοι, οι εκλογές, τονίζοντας ότι οι πόλεμοι πάντα δημιουργούν σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη συνέχεια αυξάνεται ο πληθωρισμός. Όπως εξήγησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ασφαλώς και δημιούργησε σοκ λόγω των προϊόντων που εξάγουν οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτό – π.χ. ενέργεια, σιτηρά κ.ά. – και εκτίμησε ότι και ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξελιχθεί έτσι εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά σε περίπτωση που εμπλακεί και το Ιράν. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές του 2024, καθώς 73 χώρες που ελέγχουν το 67% του παγκόσμιου ΑΕΠ πάνε φέτος σε εκλογές, μεταξύ τους η ΕΕ, η Ινδία και οι ΗΠΑ. Όπως είπε, όμως, οι φετινές εκλογές ίσως έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια και σε άλλους τομείς, δεν θα έχουν όμως μακροπρόθεσμες συνέπειες. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν παγκόσμιοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση της.

Η κα. Gwenaelle Avice Huet, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος των ευρωπαϊκών λειτουργιών της Schneider Electric στη Γαλλία, ξεκίνησε την τοποθέτησή της τονίζοντας το θέμα της ενέργειας στην Ευρώπη, που ξοδεύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα για εισαγωγή ενέργειας – «αν ήμασταν πιο αυτάρκεις, θα ξοδεύαμε αυτά τα χρήματα στην πράσινη μετάβαση», είπε.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η Gwenaelle Avice Huet εκτίμησε ότι μπορούν να υπάρχουν επιτυχημένες τεχνολογικές εταιρείες στην Ευρώπη και τόνισε ότι «στην Ευρώπη είμαστε καλοί στο να θέτουμε στόχους, αλλά όχι τόσο καλοί στο να τους επιτυγχάνουμε». Στη συνέχεια, έκκληση για δράση – όχι μόνο στόχοι, αλλά εφαρμογή τους – και κατέληξε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη ψηφιοποίηση» για να βελτιώσουμε τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Βίλα Βγενόπουλου: Στις 15 Μαΐου ο επαναληπτικός εκούσιος πλειστηριασμός (pics)

Ο χαμογελαστός Κολωνακιώτης καταπίνει τον θυμωμένο μπουμπουριστό, έκλεισε το deal της Κέρκυρας, η Prodea πυργοδέσποινα στο Ελληνικό και το… mon amour γράμμα στον ΑΔΜΗΕ

Ξεκινούν με… ψιλά γράμματα τα νέα μέτρα για τα Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ