«Το σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’ ήδη εφαρμόζεται, δεν περιμένουμε την τελική έγκριση». Αυτό τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για περίπου 4.100 σελίδες, εκ των οποίων οι 130 αφορούν στο κόστος. «Αναθέσαμε στην Grant Thornton να ελέγξει το συγκεκριμένο κομμάτι. Επομένως, έχει γίνει πολύ δουλειά, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον είναι ουσιαστικό και όχι θεωρητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα οφείλει να γεμίσει το επενδυτικό κενό, όπως, άλλωστε, γίνεται σαφές και από την έκθεση Πισσαρίδη. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από την κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποταμιεύσεις στην χώρα», σχολίασε, εστιάζοντας, τόσο στο «Ελλάδα 2.0.», όσο και στην πρόταση για τα 13 δισ. ευρώ δάνεια που θα κατευθυνθούν για την χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά στην ερώτηση ποια είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση, ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι σαν να πρέπει να πει ποιο είναι το πιο αγαπημένο του παιδί. «Υπάρχουν 58 μεταρρυθμίσεις και 12 επενδύσεις στο ‘Ελλάδα 2.0’. Δεν μου αρέσει να υποδεικνύω συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά μία που μου έρχεται στο μυαλό είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και big data ενάντια στην φοροδιαφυγή», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διαφορετικό πολιτικό-οικονομικό κύκλο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Έχει μία σταθερή κυβέρνηση που είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που αποδεικνύεται από τα πολλά έργα του ‘Ελλάδα 2.0.’ που είχαν ήδη προχωρήσει. Επίσης, υπάρχει διαφορά στο κομμάτι της φορολογίας, η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους», συνέχισε, για να καταλήξει: «Καθήκον της κυβέρνησης είναι να αφαιρέσει τα εμπόδια για επενδύσεις και να αφήσει την αγορά να διαλέξει μόνη της τους τομείς, στους οποίους θα επενδύσει. Ως προς την αγορά εργασίας, στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους. Η Pfizer άνοιξε digital hub στη Θεσσαλονίκη και έλαβε τόσα καλά βιογραφικά που αύξησε τον αριθμό των θέσεων. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, έχοντας διανύσει 10 χρόνια κρίσης».

Διαβάστε ακόμη

Η μεγάλη συμπάθεια του σκύλου Peanut, η διάσωση της Notos Com και τα πλάνα της Τράπεζας Πειραιώς για τα καράβια της MIG

Προς εξωδικαστικό συμβιβασμό 2.000 αντιδικίες πολιτών με την εφορία

Prodea: Στο «τραπέζι» επενδύσεις σε ακίνητα 400 εκατ. ευρώ με μεγάλο «άνοιγμα» και στα logistics