Πενταπλό παζάρι που ανοίγει δρόμο για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και χαλάρωση λιτότητας -και χωρίς υπερπλεονάσματα όπως στο παρελθόν- ξεκίνησε με τους θεσμούς η κυβέρνηση. Έθεσε όμως παράλληλα και τις βάσεις για μια νέα Ανάλυση Χρέους που θα δίνει περιθώριο για μείωση των υψηλών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020.

Μετά την ολοκλήρωση σε θετικό κλίμα –όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση, οι ξένοι απεσταλμένοι έφυγαν κρατώντας ανά χείρας τις ελληνικές προτάσεις  για αλλαγή χρήσης στα ANFA’s και SMP’s, ένα εξισορροπιστικό μηχανισμό (υπερ-) πλεονασμάτων και μη προσμέτρηση στα πλεονάσματα ορισμένων κονδυλίων  για το μεταναστευτικό. Άκουσαν όμως και τον Χρήστο Σταϊκούρα να μιλά για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων και μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και άλλων φόρων.

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις . «Οταν θέτεις 5 διακριτά ζητήματα που σου ανοίγουν δημοσιονομικό χώρο, είναι δύσκολο να μη σου δώσουν τίποτε, ειδικά αν εκπληρώνεις επιτυχώς τις υποχρεώσεις σου» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Ούτε οι Θεσμοί» δεν βρήκαν ότι ανοίγεται δημοσιονομικό κενό μετά τις αλλαγές στο Νόμο Κατρούγκαλου τόνισε η ίδια πηγή, χαρακτηρίζοντας «αστείες» τις πληροφορίες για σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά προετοιμάζει και την δική της ανάλυση  βιωσιμότητας του χρέους. «Μέχρι τον Μάρτιο οφείλει η Αθήνα να την έχει τελειώσει» έλεγε σχετικά αρμόδιος  παράγοντας της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «και οι θεσμοί έδειξαν να αποδέχονται πως το 2019 θα κλείσει με Ανάπτυξη 2% περίπου και αυτό θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση και στο 2020».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Παράλληλα ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «οι προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

«Το 2020 μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5% στο πλεόνασμα» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε το β΄ εξάμηνο του 2019 όταν με ασφάλεια δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος να μειώνει φόρους και να αυξάνει δαπάνες με έμφαση στα χαμηλότερο στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε τις 120 δόσεις, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις».