Μια σειρά από κρίσιμα ραντεβού για την ελληνική οικονομία θα πραγματοποιηθούν μέσα στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου καθώς οι εκλογές δεν ανακόπτουν την πορεία της χώρας προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο δεν σταματούν τα δρώμενα στο οικονομικό πεδίο. Ετσι τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης αλλά κυρίως οι υπηρεσιακοί παράγοντες στα υπουργεία συνεχίζουν να τρέχουν για να προλάβουν προθεσμίες που αφορούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Σήμερα, η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 1,9% το 2024, ενώ «βλέπει» πληθωρισμό στο 4,2% το 2023 και στο 2,4% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας θα μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 160,2% φέτος και στο 154,4% το 2024, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 12,2% το 2023 και στο 11,8% το 2024.

Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητος 2024-2026 που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν προβλέπει άλματα ανάπτυξης από 2,3% φέτος, σε 3% το 2024, 3% το 2025 και 2,1% για το 2026. Για τον πληθωρισμό προβλέπεται δραστική πτώση, στο 4,5% για φέτος και περαιτέρω αποκλιμάκωση σε 2,4% το 2024 και 2% τα έτη 2025 και 2026. ‘Αρα οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν  επιβεβαιώνουν και με τα παραπάνω τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Ελλάδας για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Τη… σφραγίδα της Κομισιόν θα ακολουθήσουν μια σειρά από άλλες εκθέσεις που αφορούν τις προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες και θα κρίνουν το αν και κατά πόσο η Ελλάδα πλέον είναι έτοιμη να αναβαθμιστεί. Μεταξύ άλλων έρχεται η αξιολόγηση των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», αλλά και οι επόμενες αξιολογήσεις από τους διεθνούς οίκους.

Ειδικότερα:

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μια σειρά εκθέσεων που αφορούν την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας αλλά και το πακέτο των εκθέσεων της Κομισιόν στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 24 Μαΐου.

Για το μεν πόρισμα που σχετίζεται με τη δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση, μετά την ολοκλήρωση των εξ αποστάσεως συζητήσεων με την κυβέρνηση, οι διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο συνεχίζονται προκειμένου η έκθεση να πάρει την τελική της μορφή. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα έχει εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται πλέον με δόσεις. Ωστόσο η Ελλάδα θα περνά εξαμηνιαίες αξιολογήσεις μέχρις ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει την περίοδο των μνημονίων. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων όπως στην πρωτοβάθμια υγεία, στην κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου αλλά και στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οσον αφορά το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», η Κομισιόν στις 24 Μαΐου αναμένεται να δημοσιοποιήσει μια σειρά από πορίσματα για όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μέσω των οποίων θα πρέπει να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους αλλά και η πορεία των οικονομιών σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο, την ανεργία και τα κόκκινα δάνεια. Ουσιαστικά αφορούν ένα πακέτο συστάσεων για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Τελευταία υποχρέωση για τον Μάιο θα είναι η αποστολή στις Βρυξέλλες του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2024-2027 ως το τέλος Μαΐου.

Στις 7 Ιουνίου, ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση για την Ανάπτυξη του 1ου τριμήνου του 2023, η οποία αναμένεται ότι θα είναι θετική, παρά την υψηλή βάση σύγκρισης που δημιούργησε η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% το α’ τρίμηνο του 2022. Βασικές αιτίες της θετικής ανάπτυξης θα είναι η πτώση των τιμών της ενέργειας και η διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε εξαγωγές και επενδύσεις λόγω του ότι η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τέλος, στις 9 Ιουνίου, θα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία για την επενδυτική βαθμίδα κατά την αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, αν και τα «σπουδαιότερα» αναμένονται το φθινόπωρο.

Διαβάστε ακόμη

Mubadala: Αυτή είναι η νέα επένδυση του κολοσσού από το Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα

Θύελλα στις τουρκικές αγορές – Υπό πίεση η λίρα – Εκτοξεύτηκαν τα CDS

Τιμή ρεκόρ για ένα σπάνιο και vintage Rolex- Είχε κατασκευαστεί το 1958 για επιστήμονες του CERN

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ