Μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα ισχύει το πλαφόν κέρδους σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που αποφάσισε η κυβέρνηση με σκοπό να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διάταξη είναι σκοπίμως γενική, έτσι ώστε να μπορεί να υπαχθεί οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία στο οποίο παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το πλαφόν, το οποίο θα ισχύσει ως τις 30 Ιουνίου, αφορά «την πώληση προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή».

Οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι ακόλουθες και εφαρμόζονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης σωρευτικά ή διαζευκτικά ως εξής:

  • Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον.
  • Πρόστιμο από 5.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
  • Επίσης προβλέπεται πρόστιμο έως 50.000 ευρώ εάν κάποιος αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που θα ζητήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη:

IHS Markit: Η ενεργειακή κρίση του ’70 θα ωχριά μπροστά σε αυτή που απειλεί τον πλανήτη

MBC Group: Ποιος ισχυρός άνδρας βρίσκεται πίσω από τον όμιλο που επένδυσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ (pics)

Ο πυρηνικός συναγερμός γκρεμίζει τις ευρωαγορές, σε κλοιό πωλητών το Χ.Α. (upd)