Μέχρι 31.12.2021 θα δέχεται αιτήσεις η πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων.

Οι επιφάνειες θα ρυθμίζονται μεν, αλλά ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει μια προσαύξηση της τάξης του 20%, αναδρομικά, για τους δημοτικούς φόρους και τέλη των νέων επιφανειών.

Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας (μέσα στις επόμενες ημέρες) δίνει μια νέα ευκαιρία στους πολίτες να διορθώσουν τo εμβαδόν στις επιφάνειες των ακινήτων τους χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλομένων τελών 12ετίας.

Με τη νέα ρύθμιση θα μπορούν να πάρουν και «βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ» για να προσχωρήσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, σε μεταβίβαση του ακινήτου.

Ειδικότερα, όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που προκύπτουν μόνο για χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, η οποία θα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς ρεύμα θα πρέπει να προσεκτικοί: Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Για το θέμα αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει την αυτόματη απαλλαγή από τα τέλη αυτά, για κάθε ακίνητο του οποίου διακόπτεται η ρευματοδότηση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους Δήμους θα λειτουργήσει ξανά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr

Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης να δοθεί η παράταση της ισχύος της βεβαίωσης των μηχανικών για το ίδιο χρονικό διάστημα (31.12.2021) , ώστε «η ανάγκη έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας να μην ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο τους πολίτες, και να μην υπονομεύσει την εξαιρετική κυβερνητική πρωτοβουλία που αφορά τις γονικές παροχές».

Διαβάστε ακόμη: 

Τι είδε η ηγεσία του ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ: Η δέσμευση για ισχυρή μερισματική πολιτική και η «έκρηξη» του online

Στην Εύβοια επενδύουν τώρα οι Ισραηλινοί της Brown Ηotels