Οικονομία

Πόλσον: «Οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι οι πλέον ελκυστικές»

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Την πρόθεσή του να ενισχύσει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα εξέφρασε ισχυρός άνδρας του hedge fund Paulson & Co, εστιάζοντας στον τομέα του real estate

Την άποψη πως οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι οι πλέον ελκυστικές εξέφρασε ο Τζον Πόλσον, επικεφαλής του hedge fund Paulson & Co που συμμετέχει στην Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 9,3% (άνω του 5% έχει ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και 5,5% το fund Bienville Capital), αλλά και στην Alpha Bank.

«Επενδύσαμε αρχικά, δεν μας βγήκε όπως περιμέναμε, επενδύσαμε ξανά και μας ‘χτύπησε’ η πανδημία. Αλλά σε αυτό το σημείο βλέπουμε την οικονομία να αναρρώνει και πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι οι πλέον ελκυστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 22ου Capital Link Invest in Greece Forum, για να προσθέσει: «Παρά τις νέες προκλήσεις οι τράπεζες καταφέρνουν να τις αντιμετωπίσουν πολύ καλά. Η βασικότερη εξ αυτών παραμένει η μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων που προέρχονται από το παρελθόν, Όσο το πετυχαίνουν θα έχουν κεφάλαια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Ο ‘Ηρακλής’ αποδείχθηκε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και όλες θα το χρησιμοποιήσουν για να επιταχύνουν την μείωση. Με τον τρόπο αυτό το PPI θα αυξάνεται».

Θέλοντας, μάλιστα, να δώσει ένα παράδειγμα αναφέρθηκε στην Alpha Bank. «Είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη, με capital ratio πάνω από 18%. Σχεδιάζει ήδη να μειώσει το προβληματικό απόθεμα με την τιτλοποίηση Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το όφελος για έναν επενδυτή θα είναι μεγάλο τα προσεχή χρόνια», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης, ο επικεφαλής του Paulson & Co απάντησε πως είναι πολύ σημαντική. «Χωρίς αυτήν είναι δύσκολο για έναν επενδυτή να δείξει εμπιστοσύνη. Εάν είναι να αποκτήσεις μερίδιο σε μία δημόσια επιχείρηση πρέπει να γνωρίζεις ότι θα αντιμετωπιστείς ισότιμα ως μέτοχος. Επομένως, εάν η Ελλάδα θέλει να έχει τα κεφάλαια των επενδυτών πρέπει να το κάνει», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκαν στο τιμόνι ο Χρήστος Μεγάλου ως CEO και ο Γιώργος Χατζηνικολάου ως πρόεδρος, δύο σημαντικά μέλη του συμβουλίου.

Εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα δεν υπήρξε μία εύκολη διαδικασία τα τελευταία χρόνια. Από εδώ και στο εξής, όμως, είμαι βέβαιος για τις προοπτικές της. Και αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι η χώρα έχει μία αναπτυξιακή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρκετά πράγματα που έχει κάνει, όπως η μείωση της φορολογίας, οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, η όλη συμπεριφορά της είναι πολύ ενθαρρυντική», υπογράμμισε ο Τζον Πόλσον και συνέχισε: «Σαφώς και όλοι ‘χτυπηθήκαμε’ από την πανδημία, όπως και η Ελλάδα, η ύφεση αναμένεται να ‘αγγίξει’ το 10% εφέτος, αλλά με την διάθεση των εμβολίων θα δούμε εξισορρόπηση το 2021. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε πολύ καλά. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε τα 32 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα ως μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα αποτελέσει game changer για την χώρα».

Χαρακτήρισε ως έξυπνη στρατηγική την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα σε τεχνολογικό hub. «Θα δώσω ένα παράδειγμα. Τα τελευταία 10 χρόνια η χρηματιστηριακή αξία των νέων εταιρειών αυξήθηκε 10 φορές περισσότερο από αυτές της παλαιάς ‘κοπής’. Επομένως εάν η Ελλάδα θέλει να αναπτυχθεί θα πρέπει να εστιάσει στις βιομηχανίες του μέλλοντος. Το κλειδί, λοιπόν, είναι να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Οι Έλληνες, άλλωστε, έχουν καλή εκπαίδευση. Και πλέον υπάρχει μία υποστηρικτική κυβέρνηση, η οποία έχει ψηλά στην ατζέντα της την ψηφιοποίηση», εξήγησε.

Ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις

Την πρόθεσή του να ενισχύσει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα εξέφρασε ο Τζον Πόλσον, εστιάζοντας στον τομέα του real estate. «Οι τιμές   συνέχισαν να ανεβαίνουν ακόμη και μέσα στην πανδημία. Πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει πολλά ακόμη περιθώρια ανόδου”, υπογράμμισε.

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξης Πατέλης: «Το 2021 θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη»

Στη ΝΟVA η Bundesliga από το 2021 – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Bitcoin: Νέο ιστορικό υψηλό για το κρυπτονόμισμα – Ξεπέρασε τις 20.000 δολάρια

Απόρρητο Απόρρητο