Τηλεργασία, πανταχού παρούσα την τεχνολογία, καλύτερο περιβάλλον για τους εργαζομένους είναι μερικές μόνο από τις τάσεις που φέρνει στα γραφεία η πανδημία, όπως αυτές παρουσιάστηκαν χθές στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo που συνεχίζεται και σήμερα.

Στην ενότητα: «To μέλλον των γραφείων- Η πανδημία ως  καταλύτης στις αλλαγές», για την άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες εργασίας λόγω Covid μίλησε η Nαταλία Στράφτη , Managing Partner, Operations, Grivalia Management. Η κ. Στράφτη τόνισε ότι τελικά δεν είναι κάτι προσωρινό, αλλά ήρθε για να μείνει, κάτι που σημαίνει αυτόματα έλλειψη διαδραστικότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους, μια απώλεια για την οποία θα πρέπει βρεθεί λύση και νέοι, εναλλακτικοί τρόποι συνεργασίας.

Τα καινούρια δεδομένα της πανδημίας, για την κ. Στράφτη, ανέτρεψαν εντελώς τον κλάδο των γραφείων και το ερώτημα είναι το αν θα ενσωματώσουν τελικά το μοντέλο της τηλεργασίας στην λειτουργία τους, καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις, όπως οι επενδύσεις σε cyber συστήματα ασφαλείας και στο wellness των υπαλλήλων τους, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζεται από την εργασία στην κατοικία.

Ένα παράδειγμα γρήγορης μετάβασης σε άλλο μοντέλο εργασίας λόγω της πανδημίας, έδωσε η Kρύστα Πετροπούλου, Member of Adv. Board of RICS Greece, Director, CREM Asset Management, OTE Group, αναφερόμενη στον ΟΤΕ, 13.000 εργαζόμενοι του οποίου δουλεύουν πλέον από το σπίτι, σε ποσοστό 80%, την ώρα που παλαιότερα μόνο 2500 χιλιάδες υπάλληλοι του οργανισμού μπορούσαν να εργάζονται εκτός γραφείου.

Για την ίδια, η τηλεργασία ήταν κάτι που αναφέρονταν εκτεταμένα ως πιθανότητα και παλιότερα στον όμιλο, φέτος, ωστόσο, υποχρεωτικά επιβλήθηκε, με την παραγωγικότητα των εργαζομένων να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Παρολαυτά δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα αν θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Η κ. Πετροπούλου έδωσε, επιπρόσθετα, στοιχεία και για την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ, όπου 40.000 τετραγωνικά εργασιακών χώρων μετατρέπονται πλέον σε ευέλικτους, ανοικτούς χώρους εργασίας, οι οποίοι θα μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες και να μειώνουν ή να αυξάνουν αντίστοιχα τις θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, στο νέο πλάνο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι χώροι συνεργασίας, πολύ ανεπτυγμένη τεχνολογία για άμεση συνεργασία με όσους βρίσκονται με άλλους χώρους, αλλά και στόχευση και την κατά Well πιστοποίηση του κτιρίου, με χαρακτηριστικά όπως κλιματισμός με νωπό αέρα, άριστος εξαερισμός και φυσικό φως, σωστή ακουστική κ.ά.

Την ίδια στιγμή, για τον Θανάση Καραγιάννη, CIO, PRODEA Investments η τεχνολογία ήταν αυτή που βοήθησε τις επιχειρήσεις να αντέξουν στην πανδημία, καθώς στήριξε το remote working στη διάρκειά της, καθώς κάποια στελέχη έρχονταν μια φορά την εβδομάδα για συνεργασία με τους συναδέλφους τους, ωστόσο πλέον, σε ό,τι αφορά την Prodea, οι πιο πολλοί επέστρεψαν στα γραφεία τους, με το ποσοστό που εργάζονται από το σπίτι πια να είναι στο 40%.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καραγιάννης, σε σχέση με την τηλεργασία, οι εργαζόμενοι είναι μοιρασμένοι, καθώς άλλοι επιθυμούν την ησυχία του σπιτιού τους και άλλοι θέλουν τη στόχευση και τα κίνητρα που τους προσφέρει το γραφείο.

Εξάλλου, κάποιοι ήταν ήδη συνηθισμένοι σε αυτό, αλλά όσοι το κάνουν πλέον συχνά συνειδητοποιούν τη σημασία της παρουσίας στο γραφείο και την ομαδική δουλειά, αλλά και την ανάγκη καθοδήγησης από σημαντικά στελέχη. Για την Prodea, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, απαραίτητη προϋπόθεση για τα ακίνητα γραφείων που εξετάζει είναι αυτά να έχουν κοντά τους ποδηλατόδρομους και σταθμούς μετρό για να διευκολύνεται η μετάβασή των εργαζομένων σε αυτά.

Για την Έλενα Παναγιωτίδη,  Senior Associate, Perkins+Will, ο επαγγελματικός κόσμος βιώνει τη μεγαλύτερη μεταβολή στους χώρους γραφείου τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που θα φέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που θα εργάζονται όλοι τα επόμενα χρόνια, συνδυάζοντας την παρουσία στο γραφείο με αυτή στο σπίτι.

Τα γραφεία της νέας εποχής δεν είναι συμβατικά, έχουν μεγάλους ανοιχτούς χώρους, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να βρίσκονται και να ανταλλάσουν ιδέες, με έντονη και πανταχού παρούσα την τεχνολογία, ακόμα και όταν βρίσκονται στο διπλανό δωμάτιο.  Αυτός ο ανανεωμένος σχεδιασμός θα έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία των εργαζομένων και άρα και στην  παραγωγικότητά τους.