του Μάριου Ροζάκου

Την επιστροφή περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και από την ακύρωση της αύξησης επιτοκίου σε τμήμα του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου Μνημονίου επισφράγισαν σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε το Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Το ακριβές συνολικό ποσό που επιστρέφεται στην Ελλάδα ανέρχεται στα 973,42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για:

– 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP/ANFA). Ο ESM, λειτουργώντας ως ατζέντης των κρατών-μελών της ευρωζώνης, θα πραγματοποιήσει τη μεταφορά των χρημάτων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ στις 26 Απριλίου ότι τα κοινοβούλια της ευρωζώνης που έπρεπε να δώσουν το «πράσινο φως» ενέκριναν τη μεταφορά των χρημάτων.

– 103 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην αύξηση επιτοκίου που είχε πληρώσει η Ελλάδα την περίοδο 1/1/2018-17/6/2018 για μέρος του δανείου το οποίο έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου.

– 226 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την απόφαση να μηδενιστεί για την περίοδο 17/6/2018-17/6/2019 η αύξηση ύψους 2% που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος. Σήμερα η απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίου δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε διαθέσει στην Ελλάδα πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια. Συνεχίζοντας στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα βελτιώσει την αναπτυξιακή δυναμική της, θα ενισχύσει την οικονομία της και θα αποπληρώσει ευκολότερα τα δάνειά της», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Επισήμανε ακόμα ότι «η μεταφορά των ποσών από τα κέρδη των ομολόγων (SMP/ANFA) είναι μεταφορά χρημάτων, όχι δάνειο. Μαζί με τη μείωση επιτοκίου και την σημερινή επιστροφή, το συνολικό πακέτο αγγίζει το 1 δισ. ευρώ».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, η επιτοκιακή αύξηση αφορά δανειακή δόση ύψους 11,3 δισ. ευρώ, την οποία είχε λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά χρέους το 2012. Αρχικά είχε προβλεφθεί ένα πρόσθετο επιτοκιακό περιθώριο ύψους 2% για το 2017 και εξής. Για το 2017 η πρόβλεψη αυτή ακυρώθηκε στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Από πέρυσι και έως το 2022 η εφαρμογή της επιτοκιακής αύξησης θα «παγώνει», εφόσον η Ελλάδα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Το «πάγωμα» θα αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF κάθε έξι μήνες, εφόσον επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά τις οποίες υιοθέτησε στη διάρκεια του προγράμματος του ESM και ότι συμμορφώνεται προς τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της.