Οικονομία

Προϋπολογισμός: Από «συμπληγάδες» ακρίβειας και πανδημίας η ανάπτυξη και οι παροχές (Upd)

  • Κωστής Πλάντζος


Κατατίθεται το μεσημέρι το τελικό σχέδιο - Δεκέμβριο οι αποφάσεις για «μέρισμα» - Τι προβλέπει για ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, μειωμένο ΦΠΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή και επιδόματα - Όλη η έκθεση του Ειδικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

«Νόμισμα με … πολλές όψεις» θυμίζει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών.

Η χρόνια κλείνει φέτος με ανάπτυξη – ρεκόρ 50ετίας. Μέχρι και λίγες ώρες πάντως πριν δοθεί το «τυπωθήτω» για τον Προϋπολογισμό, εχθές το απόγευμα το «ασανσέρ»  των κυβερνητικών προβλέψεων ανεβοκατέβαινε ακόμα  ανάμεσα:

· στην πολύ συντηρητική εκτίμηση αφ’ ενός, για ανάπτυξη 6,9% για εφέτος και 4,4% του χρόνου (πιο απαισιόδοξη δηλαδή από όλες τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών για τη χώρα μας)  κα, αφετέρου,

· στην πιο «προωθημένη» -με βάση όμως και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του Τουρισμού έως και τα μέσα Νοεμβρίου-  για αύξηση ΑΕΠ 7,4% εφέτος και 5,4% το 2022.

Παρά το άλμα Ανάπτυξης όμως που προβλέπουν όλα τα σενάρια (και έναντι αύξησης ΑΕΠ 6,1% που προέβλεπε πριν 2 μήνες στο προσχέδιο η κυβέρνηση) το 2021 κλείνει με πρωτογενές έλλειμμα – μαμούθ, της τάξεως του 8%.

Δεν υπάρχει έτσι έφετος δημοσιονομικό «περίσσευμα» για να μοιραστεί τον Δεκέμβριο σε εφάπαξ παροχές, καθώς όλες οι κρατικές δαπάνες το πρηγούμενο 11μηνο διατέθηκαν στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενεργό στήριξη και ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας.

Με τα δεδομένα αυτά, για τον πολύ κόσμο δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα. «Εκπλήξεις» κρύβονται ίσως στις εβδομάδες που έρχονται μέχρι την τελική ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Τον Δεκέμβριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα φανεί αν τελικώς θα υπάρξει κάποιο περιθώριο να δοθεί «μέρισμα» ή κάποια εξαιρετικά στοχευμένα «μέτρα ανάγκης» (όπως θα ονομαστούν) υπέρ των οικονομικά ασθενεστέρων.

Το μόνον βέβαιο μέτρο που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός για εφέτος, είναι η παροχή διπλάσιου ΚΕΑ σε δύο δόσεις μέσα στον Δεκέμβριο (στα μέσα και στα τέλη του μηνός). Η επιμονή της πανδημίας και η ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, «φρενάρουν» τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για επιπλέον μέτρα-ανάσα της τελευταίας στιγμής. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα κρατικά έσοδα, μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση σε ένα μήνα για ένα έκτακτο επίδομα ενδεχομένως.

Ο νέος προϋπολογισμός δεν αναμένεται να περιλάβει ούτε την επόμενη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, η οποία σχεδιάζεται όμως για το 2022 και θα έρθει με ειδικό νομοσχέδιο του χρόνου, μετά από διαβούλευση και με τους θεσμούς.

Το πόσο  εύθραυστα είναι ακόμη τα πράγματα στην Ελλάδα και διεθνώς, αποκαλύπτεται και από το ότι ο Προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και «κάβα» μέτρα στήριξης 2 δισ. ευρώ, που δεν έχουν εξειδικευθεί αλλά θα είναι άμεσα διαθέσιμα για ό,τι χρειαστεί  για την αντιμετώπση της πανδημίας και για έκτακτα μέτρα στήριξης έως και την Άνοιξη του 2022 τουλάχιστον.

Ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός θα προβλέπει επίσης μείωση των κονδυλίων για επιδόματα ανεργίας το 2022 κατά 200 εκατ. ευρώ, λόγω προλεπόμενης αύξησης της απασχόλησης. Αντιθέτως προβλέπει αύξηση 10% και άνω στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις, λόγω της επιτάχυνσης που επιδιώκεται να υπάρξει στην έκδοσή τους .

Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, το 2022 αναμένονται πιο αυξημένες κρατικές εισπράξεις  από τους φόρους κατανάλωσης και εισοδήματος, καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξει νέο lockdown.

Το νέο έτος συνεχίζονται όμως η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ως μόνιμο μέτρο όμως, περιλαμβάνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

·  Επέκταση έως και το τέλος του 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,65 δισ. για το 2022.

·  Μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 1,230 δισ. ευρώ

·  Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 248 εκατ. ευρώ για το 2021 και 211 εκατ. ευρώ για το 2022.

·  Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ για το 2021 και 4,5 εκατ. ευρώ για το 2022.

·  Επέκταση του προγράμματος 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 νέες θέσεις μέχρι εξαντλήσεώς τους. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 296 εκατ. ευρώ για το 2021 και 186 εκατ. ευρώ για το 2022

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου επί του σχεδίου Προϋπολογισμού 2022

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Σε τροχιά «αναβίωσης» το σχέδιο για τα μεγάλα αιολικά στην Κρήτη

Αθανάσιος Τζαφέρης (ADAPTIT): Οι στρατηγικές συνεργασίες με τους ξένους «κολοσσούς» και το «στοίχημα» της εξωστρέφειας

Πλειστηριασμοί: Έρχονται επτά «βαριά σφυριά» στη Μύκονο μέχρι τον Ιανουάριο