Επτά τουλάχιστον φορές αναμένεται να χτυπήσει το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου για ξενοδοχεία, βίλες, ημιτελείς κατοικίες και αδόμητες εκτάσεις στη Μύκονο.

Για τις επτά αυτές περιπτώσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς φτάνει στα 20.672.700 ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η ξενοδοχειακή μονάδα Myconian Blue Resort, αλλά και μια έκταση 45 στρεμμάτων, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε «φιλέτο».

Το δεύτερο σφυρί για το Myconian Blue Resort

Για το Myconian Blue Resort έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει για δεύτερη φορά το σφυρί στις 22 Δεκεμβρίου. Η πρώτη ήταν για τις 10 Φεβρουαρίου, χωρίς αποτέλεσμα. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αναπτύσσεται σε έκταση 4,1 στρεμμάτων στον Άγιο Στέφανο και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 13.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, το συγκρότημα λειτουργεί σαν ξενοδοχείο από το 1995, αφού τότε εμφανίζεται το πρώτο σήμα ΕΟΤ, το οποίο αναφέρει συγκρότημα 9 δωματίων και 9 διαμερισμάτων.

Το 2013 εκδόθηκε νέο σήμα ΕΟΤ, στο οποίο εμφανίζεται σαν ξενοδοχείο κλασικού τύπου 4 αστέρων, αποτελούμενο από 38 δωμάτια. Σήμερα το ξενοδοχείο αποτελείται από 4 κτήρια, μία κεντρική πισίνα και έξι μικρότερες, που εξυπηρετούν αντίστοιχα δωμάτια.

Το μεγάλο πρόβλημα του συγκεκριμένου ακινήτου είναι οι σημαντικές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καθώς η αρχική άδεια προέβλεπε τρία ανεξάρτητα κτήρια, συνολικής επιφανείας 201,54 τ.μ.κύριων χώρων και 60 τ.μ. βοηθητικών, ενώ η σημερινή του εικόνα είναι ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος 2.130 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 250 τ.μ. βοηθητικών. Στην έκθεση του πλειστηριασμού τονίζεται ο «κίνδυνος πολεοδομικής νομιμότητας» και όπως εξηγείται «όσα τμήματα εξ’ αυτών των επιφανειών έχουν κατασκευαστεί προ του 2011 δύναται να ρυθμιστούν με τον ισχύοντα Ν.4495/17 καταβάλλοντας το αντίστοιχο πρόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση όσα εξ ’αυτών έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011 δεν δύναται να ρυθμιστούν και θα πρέπει με εργασίες να αποξηλωθούν. Σε περίπτωση καταγγελίας θα πρέπει να πληρωθούν τα κόστη ανέγερσης και κατεδάφισης μέχρι την απομάκρυνσή τους» Με βάση την έκθεση εκτίμησης τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4.177.000 ευρώ.

Το σοβαρό αυτό μειονέκτημα κόστισε 2 εκατ. ευρώ στην τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία οριζόταν στα 15 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω των αυθαιρεσιών εφαρμόστηκε συντελεστής απομείωσης, με συνέπεια να πέσει στα 13 εκατ. ευρώ.

Η «Calle Mar» και οι ιδιώτες

Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται ο πλειστηριασμός σε βάρος της εταιρείας Calle Mar Α.Ε. (Κάγιε Μαρ Κτηματική) που κατέχει ακίνητο στην περιοχή Κανάλια της Μυκόνου. Οφειλέτης είναι η λιβεριανή Coast Services Ltd., ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 800.000 δολάρια (679.694 ευρώ) «με ρητή επιφύλαξη για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού της προσημείωσης υποθήκης (2.934.702,86 ευρώ)». Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για δύο κάθετες ιδιοκτησίες που είναι λειτουργικά ενωμένες και αποτελούν μια ενιαία κατοικία με συνολικό εμβαδό 589,80 τ.μ., γκαράζ 40,30 τ.μ., πισίνα κ.ά.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2.640.000 ευρώ.

Η Calle Mar Α.Ε., τουλάχιστον κατά το παρελθόν, βρισκόταν στη σφαίρα συμφερόντων της Αλεξάνδρας Τερζή-Χανδρή.

Νωρίτερα, στις 25 Νοεμβρίου θα βγει στο σφυρί η ιδιοκτησία του ιδιώτη Α. Ξ. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο 642 τ.μ στη θέση «Βουγλί-Άγιος Νικόλαος», εκτός σχεδίου, εντός ζώνης, σε περιοχή που πρόκειται να ενταχθεί στο σχέδιο. Εντός αυτού υπάρχουν δύο διώροφα κτίρια κατοικιών επιφανείας 245,54 τ.μ. Ο περιβάλλοντας χώρος είναι διαμορφωμένος με πέργκολες ,φυτεύσεις ,jacucci, barbeque κ.α.

Το ακίνητο βγήκε πρώτη φορά σε πλειστηριασμό στις 18 Δεκεμβρίου 2019, με τιμή πρώτης προσφοράς 860.000 ευρώ, χωρίς να προσελκύσει οποιοδήποτε ενδιαφέρον. Τώρα η τιμή πρώτης προσφοράς έχει αυξηθεί στα 1.760.000 ευρώ.

Για τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς και συγκεκριμένα για τις 12 Ιανουαρίου 2022 έχει οριστεί ο πλειστηριασμός για τρία ακίνητα του Σ.Ρ. στα Χουλάκια, – θέση «Σταρόβουρλα»-, της Μυκόνου. Πρόκειται για αγρό 4.099,24 τ.μ. εντός του οποίου έχουν χτιστεί οριζόντια ιδιοκτησία που αποτελείται από υπόγειο 64,35 τ.μ. και ισόγειο 64,35 τ.μ. που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα και οριζόντια ιδιοκτησία με υπόγειο 55,61 τ.μ., ισόγειο 43,76 τ.μ. και Α’ όροφο 27,35 τ.μ.,που επίσης συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα. Σύμφωνα με την περιγραφή στην έκθεση εκτίμησης αφορά διώροφη οικοδομή με δύο κατοικίες,καθώς έχει πραγματοποιηθεί συνένωση τους, ενώ διαπιστώνονται αυθαίρετες προσθήκες κατ’ επέκταση των νόμιμων επιφανειών. Η τρίτη οριζόντια ιδιοκτησία αποτελείται από υπόγειο 45,69 τ.μ., ισόγειο 45,69τ.μ. και Α’ όροφο 20,54 τ.μ. που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα. Οι τιμές πρώτης προσφοράς είναι για την πρώτη 710.000 ευρώ, για τη δεύτερη 824.000 ευρώ και για την τρίτη 608.700 ευρώ. Έτσι, το συγκρότημα ως ενιαίο οικονομικό σύνολο αποτιμάται σε 2.142.700 ευρώ.

Τα τρία οικόπεδα στο Αγράρι

Στις 22 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός σε βάρος της εταιρείας «Ε. Σκουλικας-L. Zorina Ο.Ε.», για τρία οικόπεδα στο Αγράρι, που βγαίνουν με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 950.000 ευρώ.

Το πρώτο έχει έκταση 5.104,60 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 470.000 ευρώ. Το δεύτερο έχει έκταση 4.140,50 τ.μ. και βγαίνει στις 440.000 ευρώ, ενώ το τρίτο, -στη θέση Ράχη Άνω Μεράς-, έχει έκταση 1.354 τ.μ., δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και περιγράφεται ως «περιμανδρωμένο με ξερολιθιά». Η τιμή για αυτό είναι 40.000 ευρώ.

Στην Αλεομάνδρα βρίσκεται το ακίνητο του Π.Π. που θα βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό στις 25 Νοεμβρίου. Η πρώτη ήταν στις 5 Φεβρουαρίου αλλά ματαιώθηκε λόγω πανδημίας και η δεύτερη στις 25 Ιουνίου ωστόσο και πάλι ματαιώθηκε λόγω προσφυγής.

Το ακίνητο είναι μία οριζόντια ιδιοκτησία-διαμέρισμα με υπόγειο και ισόγειο όροφο επιφανείας 192 τ.μ επί οικοπέδου εκτάσεως 4.590 τ.μ. στο οποίο υπάρχουν άλλες δύο κατοικίες. Στο συγκρότημα υπάρχει και κεντρική πισίνα 100 τ.μ. Η εν λόγω κατοικία αποτελείται από 5 υπνοδωμάτια και ένα προσωπικού (με αντίστοιχα wc), κουζίνα και τραπεζαρία. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 535.000 ευρώ.

Η «Κλειώ» και το «παραλίγο φιλέτο»

 

Στις 15 Δεκεμβρίου θα βγει στο σφυρί έκταση 1.000 τ.μ. που ανήκει στην εταιρεία «Κλειώ Κτηματική». Πρόκειται για αυτοτελή, ανεξάρτητη και διακεκριμένη κάθετη ιδιοκτησία, η οποία αποτελεί τμήμα ενός αγροτεμαχίου άρτιου και οικοδομήσιμου έκτασης 4.000 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Αναβαλούσα ή Κανάλια.

«Ο εκάστοτε κύριος της αυτοτελούς αυτής ιδιοκτησίας έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής κατοχής και χρήσης του παραπάνω τμήματος, επιφανείας τετραγωνικών χιλίων (1000), με το δικαίωμα της δόμησης του και της καθ’ ύφος επέκτασης (αέρας ) των κτισμάτων του και κατά το ποσοστό του συντελεστή δόμησης που ανήκει στην ιδιοκτησία και αντιστοιχεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ενιαίου αγροτεμαχίου», αναφέρεται στην έκθεση. Στην εν λόγω έκταση ανεγείρεται οικία, αποτελούμενη από υπόγειο και ισόγειο συνολικής επιφάνειας 100 τ.μ. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είναι ημιτελής, ενώ σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης οι εργασίες μπορούν να αποπερατωθούν μέχρι τις 31/12/2022 (μετά απαιτείται άδεια αποπεράτωσης). Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 310.000 ευρώ.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της εταιρείας «ΓΕΒΑΜΙ Εστέιτ» σε βάρος της οποίας έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός στις 22 Δεκεμβρίου για έκταση 44.435 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς μόλις 180.000 ευρώ. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο 45 στρέμματα στην Μύκονο να βγαίνουν στο σφυρί με τόσο χαμηλή τιμή εκκίνησης, όλα έχουν την εξήγηση τους…

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο περιτριγυρισμένο με ξηρολιθιά σε όλες του τις πλευρές, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, εκτός ζώνης οικισμού και εντός Ζ.Ο.Ε. στη θέση Άι Λιάς (Πόροι) Άνω Μεράς.

Όπως περιγράφεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή Άι Λιάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού «είναι απομακρυσμένη και μη αξιοποιημένη περιοχή και συνεπώς δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Απέχει από τη χώρα περίπου 14 χλμ και από την Άνω Μερά περίπου 7 χλμ».

Το αγροτεμάχιο είναι επικλινές και βραχώδες και η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου μήκους περίπου 2,5 χλμ και στη συνέχεια μέσω ασφάλτινης οδού. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει κατά ένα μέρος παλιά εγκαταλελειμμένη κατασκευή που εξυπηρετούσε τα μεταλλεία και η οποία απέχει από τη θάλασσα (βραχώδης ακτή) περίπου 180m.

Εκτός από αυτά, το «κλειδί» βρίσκεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις. Η περιοχή είναι συγκέντρωσης εγκαταστάσεων μεταποίησης όπου επιτρέπονται έργα και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, γεωργοκτηνοτροφικά κτίρια, υδατοδεξαμενές, φρέατα, κτίρια εξυπηρέτησης συγκοινωνιακών φορέων, κτίρια κοινής ωφέλειας, εμπορικές γεωργικές αποθήκες, καταστήματα, αναψυκτήρια, εστιατόρια, κτίρια χονδρεμπορίου. Δεν επιτρέπεται, όμως, η κατοικία…

Διαβάστε ακόμη

Black Friday: Με προσφορές μπαίνουν στη «μάχη» οι μεγάλες αλυσίδες

Οι μνηστήρες του Μινιόν, ο Άραβας Σεΐχης και οι ελαιώνες της Κρήτης, το fund του Μπαχρέιν και η νέα δουλειά από την AB Βασιλόπουλος

Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο MyCar τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022