Γεμίζει με «καύσιμο» τον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση και κάτω από το… αυστηρό βλέμμα της Κομισιόν σχεδιάζει αύξηση των δαπανών, τόσο για φέτος όσο και για το 2023!

Οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ μπορεί να επέρχονται, η συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να ξεκινά, όμως το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2022 και παράλληλα ανεβάζει πολύ, πάνω από 4 δισ. ευρώ, το πλαφόν των δαπανών για τον προϋπολογισμό του 2023.

Η επίσημη γραμμή της Ευρώπης -που χαράσσεται σταθερά από τους βόρειους- είναι ότι πρέπει να επιστρέψει η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Ομως κάθε κανόνας έχει και εξαιρέσεις. Και οι εξαιρέσεις στον συγκεκριμένο κανόνα είναι oι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που παλεύουν με δαπάνες και χρέη.

Η ανεπίσημη γραμμή, λοιπόν, που προσπαθεί να ακολουθήσει το Eurogroup είναι πως οι χώρες με υψηλό δημοσιονομικό χρέος θα πρέπει μεν να ακολουθήσουν το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά θα αντιμετωπίζονται με κάποια χαλαρότητα.

Μέσα σε αυτό το… αυγουστιάτικο κλίμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένα ακόμα πιο δύσκολο 2023. Και το ευχάριστο είναι ότι οι δαπάνες για το 2023 αντί να ψαλιδιστούν… αυξάνονται. Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, επεκτείνεται σημαντικά το ανώτατο όριο δαπανών κατά 2,2% του ΑΕΠ.

Δηλαδή το πλαφόν αυξάνεται κατά 4,3 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται δε στην εγκύκλιο, η «μερίδα του λέοντος» από τον πρόσθετο χώρο θα αφορά σε κοινωνικές μεταβιβάσεις και δημιουργία ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου για επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια ώρα, έρχεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2022, καθώς η έκρηξη των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο διογκώνει τον δημοσιονομικό λογαριασμό για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να διατεθούν άλλα 2 δισ. ευρώ μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τη συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχε προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ για να σβήσουν οι φωτιές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη τον Αύγουστο έχουν δαπανηθεί 200 εκατ. ευρώ, καθώς οι συνολικές επιδοτήσεις για το ρεύμα ανέβηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας το 1,1 δισ. ευρώ.

Πού είναι τώρα το πρόβλημα: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, φέτος, θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ. Επίσης, η Ελλάδα, η οποία έχει υψηλό δημόσιο χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ, θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική με τις παρεμβάσεις, καθώς οι χρηματαγορές… καραδοκούν.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη (ειδικά από κορυφαίους αξιωματούχους) προκειμένου να υπάρξει μια ευελιξία στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, εφόσον οι χώρες με υψηλό χρέος ακολουθούν μια πολιτική στοχευμένων μέτρων που θα επικεντρώνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά και στη μείωση του χρέους. Με απλά λόγια, μπορεί να μην έχουμε τον πλήρη έλεγχο των δημοσίων δαπανών, αλλά υπάρχουν τα κατάλληλα «παράθυρα» για να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σημείο αναφοράς σε όλα αυτά θα είναι ο πληθωρισμός, που φαίνεται πως θα μείνει μαζί μας και το 2023, αν και θα μειώνεται σταδιακά. Έτσι, η κυβέρνηση θα εκτιμά ανά τρίμηνο την κατάσταση στην οικονομία και θα προχωρά σε ανάλογες παρεμβάσεις.

Πρόσθετα μέτρα

Οι ανακοινώσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης φέτος (Fuel pass 3, επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, νέα επιταγή ακρίβειας) αναμένονται στο πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ. Τα περιθώρια για πρόσθετες δαπάνες την επόμενη χρονιά σκιαγραφούνται στην εγκύκλιο Σκυλακάκη για τον προϋπολογισμό του 2023.

Το πλαφόν των δαπανών για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 68,8 δισ., από 64,5 δισ. ευρώ που είναι η οροφή για τις φετινές δαπάνες. Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθει στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν προϋπολογιστεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Αυξημένο κατά 1,7 δισ., στα 21,8 δισ. για το 2023, από 19,8 δισ. ευρώ φέτος, είναι το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επιδοτήσεις. Παράλληλα, ανεβαίνει και η οροφή των πόρων για Υγεία και Παιδεία κατά 600 και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού». Οι φορείς δε θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.

Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και επισημαίνεται ότι η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».

Διαβάστε ακόμη

Πιο πάνω και από το 2019 ο Αύγουστος και στα airbnb (πίνακας)

HERMES: Οι ελληνικές «ρίζες» και οι «χρυσές» business για το σύμβολο του απόλυτου luxury (pics)

ΔΕΘ: «Επιταγή ακρίβειας», αυξήσεις συντάξεων και Fuel Pass-3