Από το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021 βλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ζητώντας τη χρονική επέκταση των μέτρων στήριξης και για τους πρώτους μήνες του 2021.

Η εκτίμηση έρχεται μετά από μία χρονιά, το 2020, «κατά την οποία θα χαθούν κοντά στο 80% των εσόδων», όπως ανέφερε πρίν από λίγο ο κ. Γιάννης Ρέτσος στην ενημέρωση για τον φετινό απολογισμό του ελληνικού τουρισμού προσθέτοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και α’ τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό, «άρα θα χρειαστεί χρονική επέκταση για την στήριξη του κλάδου και των εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2021 ενδεχομένως και το β’ τρίμηνο κυρίως στον τομέα της απασχόλησης».

Παραμένει στο «τραπέζι» των διεκδικήσεων η μείωση του ΦΠΑ

Το (διαχρονικό) θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο παραμένει στο «τραπέζι» των διεκδικήσεων των τουριστικών φορέων, ωστόσο δεν είναι άμεσης εφαρμογής  και θα τεθεί στην κατάλληλη συγκυρία λίγο πρίν το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι τουριστικές αγορές της Μεσογείου θα ριχθούν εκ νέου στη μάχη της προσέλκυσης των ξένων επισκεπτών.

«Αυτή την στιγμή δεν είναι θέμα τιμής να ταξιδέψει κανείς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, ο οποίος τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ως ΣΕΤΕ, η επιλογή μας είναι να κινούμαστε με άξονα τον ρεαλισμό και τη σοβαρή διεκδίκηση, έστω κι αν όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού, υπάρχουν και πολύ πιο έντονες φωνές που θέτουν πιο έντονες διεκδικήσεις και φτάνουν ακόμη και στα όρια του λαϊκισμού».

Στα 3- 3,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

Όσον αφορά τα έσοδα του 2020, αυτά θα διαμορφωθούν φέτος μεταξύ 3- 3,5 δισ. ευρώ, νούμερο που έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με την εκτίμηση των 4 έως 5 δισ. ευρώ του ΣΕΤΕ πριν το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι.

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι «η  πιο δύσκολη συγκυρία που έχει γνωρίσει ο τουρισμός μεταπολεμικά και οτιδήποτε μπορείς να πείς σήμερα μπορεί να διαψευστεί αύριο. Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα επιβίωσης». Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει επιτέλους μία κοινή στρατηγική όσον αφορά στις μετακινήσεις στην Ευρώπη. «Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση στα ταξίδια. Μπαίνοντας στο 2021 να αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο για κοινή στρατηγική στα ταξίδια- χωρίς αυτή δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021».