«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάνει πολύ καλή αρχή». Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του το πρακτορείο Reuters και προσθέτει, αναφερόμενο στην πιθανή αλλαγή ηγεσίας στο Ταμείο Χρηματοπσιτωτικής Σταθερότητας: «Θα ήταν κρίμα για τον πρώην τραπεζίτη της Chase να επιβραδύνει αυτή την προσπάθεια στην προσπάθεια του για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα είναι αν θα αλλάξει ή όχι η ηγεσία του ΤΧΣ, που ιδρύθηκε για την επίβλεψη της κρατικής συμμετοχής στις τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζας της χώρας, μεταξύ του οποίου το 40% της Εθνικής Τράπεζας και το 26% της Τράπεζας Πειραιώς.

Ως γνωστόν πριν από δύο χρόνια, το ΤΧΣ όρισε τον Αυστριακό, Martin Czurda, ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Αυτή η επιλογή ενόχλησε τους Έλληνες τραπεζίτης και πολιτικούς.

Αλλά ήταν απαίτηση των θεσμών της ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ και ο ESM.

Το fund χρειαζόταν κάποιον να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, ο οποίος δεν θα ερχόταν σε σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να αποκλείσει ένα πρώην ή μελλοντικό στέλεχος της εγχώριας τραπεζικής βιομηχανίας» υπογραμμίζει το Reuters.

Το ταμείο χρειάστηκε κάποιον να ασκήσει πίεση στις τράπεζες που ήταν ελεύθερες από συγκρούσεις συμφερόντων, οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν ένα πρώην ή μελλοντικό μέλος της εγχώριας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Οι καρποί αυτής της απόφασης επανεμφανίστηκαν και πάλι στην ετήσια συνεδρίαση της Εθνικής Τράπεζας την Τετάρτη. Οι μέτοχοι ενέκριναν την επέκταση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να συμπεριλάβει δύο νέους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς διευθυντές. Ο πρώτος, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα υπηρετήσει και πάλι σε ανώτερη θέση.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της ομάδας του Czurda, κι παρά το ότι υπήρξαν αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας (αλλά και άλλα μέλη), έτυχε θερμής υποδοχής από τους διεθνείς επενδυτές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της τράπεζας έχει υπερδιπλασιαστεί κατά το 2019.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει δημοσίως την αλλαγή ηγεσίας στο ΤΧΣ.

Ωστόσο, η ιδέα να αναλάβει το τιμόνι Έλληνας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην τραπεζική κοινότητα.

Μία άλλη πρόταση θα ήταν το ΤΧΣ να ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) μια εταιρεία συμμετοχών για την κρατική περιουσία, κάτι που θα περιορίσει την ανεξαρτησία του ΤΧΣ» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ωστόσο, τονίζεται πως οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση κάποιων μελών της ΕΚΤ.

Επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το έργο που έχει επιτελέσει το ΤΧΣ, σε συνδυασμό με την Τράπεζα της Ελλάδας, για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα «θα υπενθυμίσει στους επενδυτές την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2016, ανάγκασε σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς».