«Είμαστε από τους πλέον ανασφάλιστους λαούς στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όμως η ασφάλιση είναι ένα αγαθό που κάθε ένας θέλει αλλά και πρέπει να έχει ενώ πρωτίστως, η ασφάλιση είναι για τον οικονομικά αδύναμο». Αυτό σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρείων Ελλάδας Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ο ίδιος συνέχισε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και το 2018 κινήθηκε ανοδικά κλείνοντας με αύξηση 1,8% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

Από τα αξιοσημείωτα της χρονιάς για την ασφαλιστική αγορά είναι η πρόοδος των ασφαλιστικών εταιρείων τόσο σε ποιοτικό όσο και ποσοτικό επίπεδο.

Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρείων έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2012 ξεπερνώντας τα 3,7 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίων, συνολικό ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ από τους ίδιους τους μετόχους των ασφαλιστικών εταιρείων για την κάλυψη των απωλειών του PSI. Επιπλέον μεγάλα βήματα έγιναν στην εταιρική διακυβέρνηση αλλά και την αύξηση της διαφάνειας στην πορεία προσαρμογής στο πλάισιο του Solvency II.

Η ασφαλιστική αγορά αποτελεί μεγάλο θεσμικό επενδυτή της οικονομίας μας με επενδύσεις 14 δισ. ευρώ οι οποίες, μάλιστα, είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Είναι επίσης μεγάλος εργοδότης με 9.700 άμεσα απασχολούμενους και πάνω από 20.000 διαμεσολαβητές και άλλους συνεργάτες. Για την ενίσχυση του ρόλου και της προσφοράς της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε σε τρεις άξονες δράσης:

– στις συντάξεις μέσω ενός συστήματος τριών πυλώνων ώστε πέρα από τον πρώτο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, που λειτουργεί αναδιανεμητικά, θα δίνεται βαρύτητα στον δεύτερο πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης και στον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης οι οποίοι λειτουργώντας κεφαλαιοποιητικά, θα συγκεντρώνουν κεφάλαια που θα αναπτύξουν την οικονομία και θα βελτιώσουν τη διαφάνεια του συστήματος,

– στην υγεία, όπου μέσω καλύτερου συντονισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες παροχές σε σχέση με τα χρήματα που πληρώνουν,

– στις φυσικές καταστροφές, διασφαλίζοντας τις περιουσίες των πολιτών μέσω ενός συστήματος καθολικής ασφάλισης κατοικιών που θα ξεκινά από το σεισμό και θα επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλους καταστροφικούς κινδύνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ