Οικονομία

Σε δύο στάδια οι εκταμιεύσεις αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου

  • Στέλιος Κράλογλου


Αρχικά θα πληρώνονται οι δηλώσεις χωρίς λάθη και σε δεύτερο χρόνο όσες περνούν από έλεγχο και χρειάζονται διορθώσεις – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Με δύο παρτίδες πληρωμών θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το κούρεμα -κατά 40%- των ενοικίων που υπέστησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Στην πρώτη παρτίδα θα πληρωθούν όσες αιτήσεις εκκαθαρίστηκαν χωρίς πρόβλημα, ενώ στη δεύτερη θα μεταφέρονται οι δηλώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη, και οι πληρωμές θα γίνονται εφόσον τα λάθη αυτά διορθώνονται. Οι αποζημιώσεις θα είναι χρηματικές και για τους δύο μήνες και θα αντιστοιχούν στο 50% της απώλειας του ενοικίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε δύο κύκλους:

  • Ο πρώτος κύκλος ξεκινά 15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Ειδικά για τα ενοίκια του Νοέμβριου, το πρώτο στάδιο της καταβολής των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ενώ για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου το πρώτο στάδιο των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.
  • Ο δεύτερος κύκλος ξεκινάει την «επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας λήξης του πρώτου κύκλου», δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου για τα ενοίκια Νοεμβρίου και την 1η Μαρτίου για τα ενοίκια Δεκεμβρίου. Θα αφορά όσους δεν πληρώθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο είτε γιατί εντοπίστηκαν λάθη ή ελλείψεις στις δηλώσεις «Δηλώσεις Covid» ή στο Ε9, είτε γιατί δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός στο Taxinet.
    Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξης: «Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής για τις μη επιτυχείς πληρωμές του πρώτου κύκλου πραγματοποιείται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της ‘Δήλωσης Covid’ ή της ‘Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας’ ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Στο δεύτερο στάδιο η Α.Α.Δ.Ε. επεξεργάζεται τις ‘Δηλώσεις Covid’ μετά τις διορθώσεις και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων, ακολουθώντας τα βήματα της παραπάνω διαδικασίας (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης από ΑΑΔΕ, μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής είναι τελικός».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις Covid στις οποίες έχουν δηλώσει τη μείωση των ενοικίων του Νοεμβρίου, ενώ η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα και για την υποβολή των δηλώσεων Covid για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου.

Η κατάθεση της αποζημίωσης θα γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει γνωστοποιηθεί από τους φορολογούμενους στην ΑΑΔΕ. Τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Βερόπουλος: To success story στα Βαλκάνια που ξεκίνησε από ένα ρίσκο

Πόσο τζίρο έχασε η Jumbo – Τι εκτιμούν Optima Bank και Eurobank Equities

MyCar της ΑΑΔΕ: Νέα ήθη για πληρωμή τελών ή ακινησία ΙΧ