Καραμούζης: Εχουμε βγει από το πρόγραμμα αλλά όχι και από τα προβλήματα – Μεγάλου: Οι τράπεζες έχουν τα μέσα ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία – Μυλωνάς: Οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά, αν και θα μπορούσαν να επιστρέφουν γρηγορότερα – Καλαντώνης: Αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους

Οι τράπεζες καταγράφουν πρόοδο και βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση από άποψη ρευστότητας, ωστόσο απαιτείται οπωσδήποτε μείωση των κόκκινων δανείων, συμφωνούν και υπερτονίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τα Economist Events σήμερα στο Βερολίνο.

Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)

«Η χώρα σήμερα τα πηγαίνει καλύτερα, επιστρέφει σε πιο κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, έχουμε βγει από το πρόγραμμα αλλά όχι και από τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο στο Βερολίνο ο πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος αναφέρθηκε σε προκλήσεις όπως η υπο-επένδυση, η υπερφορολόγηση, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις. Απώτερος στόχος;

Η διασφάλιση ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3% μέσα από αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, «που αποτελεί και την πρόκληση για το πολιτικό σύστημα». Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αυξάνεται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται (στα 83 δις προσφάτως).

Ωστόσο, χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους που έχουν τεθεί στον συγκεκριμένο τομέα και έκανε λόγο για μία «πολύ δύσκολη, καθόλου ευχάριστη, αλλά αναγκαία» δουλειά που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

«Είμαστε σε καλή φόρμα από άποψη ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν τα μέσα ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Ο ίδιος απέδωσε την πιστωτική συρρίκνωση κυρίως σε φαινόμενα όπως οι διαγραφές και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, «κάθε χρόνο τα πηγαίνουμε και καλύτερα». Εκτίμησε δε ότι το 2019 ενδεχομένως να είναι η χρονιά με θετική πιστωτική επέκταση, εντοπίζοντας τομείς της οικονομίας με δυναμική ανάπτυξη (ξενοδοχεία, αγροτικές επιχειρήσεις, βιομηχανία).

Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

«Οι ελληνικές τράπεζες τα πηγαίνουν αρκετά καλά στη ρευστότητα, σε σύγκριση με άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στη δραστική μείωση της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης, ELA. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι καταθέσεις «επιστρέφουν σταδιακά, αν και θα μπορούσαν να επιστρέφουν γρηγορότερα».

Ο ίδιος αρνήθηκε την κριτική ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη ζήτηση για δάνεια και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα προτεινόμενα projects σε μεγάλο βαθμό δεν είναι επιλέξιμα.

Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος  του διοικητικού συμβουλίου, Eurobank Ergasias

Αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Ergasias Θεόδωρος Καλαντώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι ο «νόμος Κατσέλη» θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι ανοιχτό και το σενάριο του κυπριακού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαχειριστείς 83 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδίως σε μια οικονομία όπως η ελληνική, που υπέστη μείωση ΑΕΠ της τάξης του 26%, επεσήμανε ο κ. Καλαντώνης, καταλήγοντας: όσα περισσότερα εργαλεία, τόσο το καλύτερο.

Αρτέμης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Alpha Bank

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί και κυρίως έχει αποκατασταθεί το νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για τις τράπεζες πλέον να διαπραγματεύονται με τους δανειολήπτες», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο Βερολίνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι γίνονται πιο φιλόδοξοι, σε όλη την Ευρώπη, και επίσης η οικονομία στην Ελλάδα «δεν αναπτύσσεται με τον ρυθμό που θα θέλαμε».

Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης επιπρόσθετων μηχανισμών διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα πρότυπα των αντίστοιχων προτάσεων της ΤτΕ και του ΤΧΣ. Ο ίδιος εξέφρασε με τη σειρά του την εκτίμηση ότι στην ελληνική οικονομία υπάρχει ρευστότητα, αλλά δεν υπάρχει ποιοτική ζήτηση.

Oliver Wittke, κοινοβουλευτικός υφυπουργός, Oμοσπονδιακό Yπουργείο Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας

«Στην Ευρώπη και στη Γερμανία γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πέρασε πολλά, ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, σε έναν καλό δρόμο οικονομικής εξυγίανσης, στον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Oliver Wittke.

Ευρύτερα, ο κ. Wittke εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίζονται «με περισσότερη έρευνα και καινοτομία, με περισσότερες επενδύσεις». Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη «ψηφιακής μεταμόρφωσης», εκτιμώντας ότι αυτή δεν καταστρέφει, αλλά αντιθέτως δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης, προτρέποντας για εμπορικές συμφωνίες «και με χώρες εκτός του G20».

Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής και τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας

«Δημοσιονομική πειθαρχία αλλά με διαφορετική δημοσιονομική διαδρομή», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επεσήμανε τη βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «από τους πρώτους 12 μήνες» μια διακυβέρνησης να μειώσει δαπάνες για να μειώσει φόρους και κατ’ επέκταση τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την ανάγκη ενός συνεκτικού σχεδίου στην Ελλάδα, «που θα ενισχύει την ποιότητα του εγχώριου προϊόντος, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια». Ο ίδιος προέκρινε την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων. Απώτερος στόχος, μεταξύ άλλων, η αντιστροφή του brain drain και του business drain.

Hubert Vannier, επικεφαλής του ομίλου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ΕΜΕΑ, Deutsche Bank

«Τα καλά νέα στην Ελλάδα είναι ότι μετά τα stress tests του 2018 οι τράπεζες δεν χρειάστηκαν νέα κεφάλαια. Παράλληλα, η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Πολλά έχουν γίνει και στον τομέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο επικεφαλής του ομίλου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ΕΜΕΑ της Deutsche Bank Hubert Vannier, ο οποίος διαπίστωσε επίσης πρόοδο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σημείωσε πάντως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες τρέχουν γρήγορα στη διαχείριση της συγκεκριμένης πρόκλησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «το ζήτημα είναι ο χρόνος».

Επιπλέον, ο κ. Vannier παρατήρησε ότι η χώρα εξέρχεται από βαθιά ύφεση, γεγονός που κατά τη γνώμη του προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών οι οποίοι βλέπουν θετικά τα ελληνικά προϊόντα.

Γεώργιος Τριανταφύλλου, υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής, Ελλάδα & Νοτιοανατολική Ευρώπη, Goldman Sachs

«Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί όσον αφορά τη δυνατότητα για βιώσιμες επιστροφές στο μέλλον», παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο υπεύθυνος υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη της Goldman Sachs Γεώργιος Τριανταφύλλου.

Ο κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι οι συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα ένα μικρό μέρος της αξίας με την οποία ο τομέας ανακεφαλαιώθηκε το 2015, εν μέσω ανησυχίας για την κλίμακα και το επίπεδο προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

«Ταυτόχρονα, η μείωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και ο αναιμικός σχηματισμός οργανικών κεφαλαίων περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να στραφούν προς την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης», υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου.

Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Για ισχυρή ανθεκτικότητα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης έκανε λόγο κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος διαπιστώνει λειτουργική κερδοφορία.

Τα ετήσια αποτελέσματα του 2017, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, δείχνουν ακόμη ένα βήμα μπροστά για τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο ίδιος μίλησε για ισχυρή συμμετοχή των διεθνών επενδυτών (64% οι διεθνείς, 44% οι εγχώριοι), χαρακτηρίζοντας αποτελεσματικό το διεθνές δίκτυο για άμεση και έμμεση πρόσβαση σε κεφάλαια.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι διακρίνει δυναμική για ανάπτυξη και συγκεκριμένα μια υποσχόμενη εικόνα για μελλοντική ανάκαμψη. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι υπήρξε επιτάχυνση άντλησης κεφαλαίων το 2017-18 στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Colin Ellis, διευθύνων σύμβουλος, chief credit officer EMEA, Moody’s Investors Service

Στην Ελλάδα καταγράφεται πρόοδος (Β3 με θετική προοπτική, η τρέχουσα αξιολόγηση) η οποία πάντως δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη, παρατήρησε από το βήμα του Economist στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος, chief credit officer EMEA της Moody’s Investors Service, Colin Ellis.Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι η χώρα «έχει κάποιον χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές σύντομα». Στην πραγματικότητα, ο κ. Ellis ανέφερε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα πρέπει να γίνει μέσα στην επόμενη 5ετία, δεδομένων των ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του χρέους στον επίσημο τομέα.

Ο ίδιος επεσήμανε το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, σε σχέση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που θα έχει στις αγορές η απόφαση να μην υλοποιηθεί η προνομοθετημένη παρέμβαση στις συντάξεις, ο κ. Ellis επέλεξε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη συνολική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η οποία «δείχνει θετική».

Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, υπουργείο Τουρισμού, Ελλάδα

Το 2018 αναμένεται να είναι ακόμη ένα έτος – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης Γιώργο Τζιάλλα, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο τόνισε ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 33 εκατ. και τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2017. «Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν μια ποσοστιαία αύξηση που είναι σημαντικά υψηλότερη από τη μέση αύξηση του διεθνούς τουρισμού», παρατήρησε ο κ. Τζιάλλας.

Ο κ. Τζιάλλας έστειλε το μήνυμα ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επένδυση στην ανάπτυξη νέων ή στην αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών υποδομών, σε μεγάλα θέρετρα και εξοχικές κατοικίες, σε γιοτ και μαρίνες, σε θεματικά πάρκα, σε υποδομές αθλητικού τουρισμού, σε ιαματικές πηγές και σε κέντρα spa, ευεξίας και θαλασσοθεραπείας, καθώς και στην ενίσχυση της εμπειρίας city break με τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων σε μεγάλες πόλεις».

Peter Droege, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια

(EUROSOLAR): «Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να εφοδιάζεται πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βασίζονται σε τοπικά και περιφερειακά συστήματα και δίκτυα αποθήκευσης», τόνισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια (EUROSOLAR) Peter Droege.

Όπως είπε, «η στροφή προς μια ανανεώσιμη νεωτερικότητα είναι ήδη αναμφισβήτητη και μετρήσιμη εδώ και παγκοσμίως. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός είναι ιδιαίτερα αργός και πρέπει να γίνει πολύ, πολύ γρήγορος»