Του Στέλιου Μορφίδη

Η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων και της ανάγκης για μία έγκαιρη συμφωνία – πακέτο με τους δανειστές πριν ανοίξουν και νέα θέματα στην Ευρώπη φαίνεται ξεκάθαρα απ’ την οικονομική πορεία της χώρας.

Στο γ’ τρίμηνο μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ να αποδείχθηκε μεγαλύτερη απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και να έφθασε το 1,8% σε ετήσια βάση δημιουργώντας προσδοκίες για επιβεβαίωση των προβλέψεων για την ανάκαμψη της οικονομίας εν τούτοις φθάσαμε στο Νοέμβριο η δυναμική αυτή να φαίνεται ότι ξεφουσκώνει…

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, το «βαρόμετρο» για την κατεύθυνση που ακολουθεί η οικονομία, υποχώρησε στις 92,4 μονάδες από 93,8 τον Οκτώβριο, μία εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-66,9 από -63,6) και δευτερευόντως της επιδείνωσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία (89,2 από 94,2 µονάδες), ενώ στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εµπόριο και στις Κατασκευές σημειώνεται βελτίωση των σχετικών εκτιμήσεων. Παράλληλα οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12µηνο παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

Τον ίδιο μήνα, το Νοέμβριο, η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποχώρηση απ’ τον προηγούμενο Ιούλιο με το δείκτη μεταποίησης PMI μάλιστα να περιορίζεται στα χαμηλότερα επίπεδο τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες από 48,6 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Οι εταιρείες, που ερωτήθηκαν για την έρευνα, συνέδεσαν τη μείωση της παραγωγής με την «ασθενέστερη ζήτηση για ελληνικά αγαθά» που συνετέλεσε στην «έντονη συρρίκνωση των επιπέδων νέων εργασιών», όπως σημειώνει η έρευνα.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας κρέμεται στην κυριολεξία από μία λεπτή κλωστή και οι προσδοκίες για μία συμφωνία – πακέτο ως το τέλος της χρονιάς με τους δανειστές αποτελούν τον παράγοντα «κλειδί» που προς το παρόν διατηρούν την οικονομία σε τροχιά. Αρκεί βέβαια να επιβεβαιωθούν!

Όπως είχε παραδεχθεί εξάλλου πρόσφατα σε συνέντευξη του στη WSJ ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017. Και όπως ο ίδιος οριοθέτησε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου: «χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές»…