Σε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθεί επί τάπητος το πλαίσιο εποπτείας για τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη «υπάρχουν οι προτάσεις και έχει καταρτιστεί το πλαίσιο της πολιτικής για το θέμα της οικονομίας του διαμοιρασμού, που ναι μεν αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος, αλλά δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου Τουρισμού. Πρέπει να υπάρχει συνεκτική πολιτική κι έχουμε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών». Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του νέου πλαισίου, ωστόσο, προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, είναι καταρχάς η φορολογική «ρύθμιση» ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο της αγοράς, να υπάρξει ισορροπία κι εν συνεχεία η λήψη ενδεχομένως και άλλων μέτρων. «Δε θέλουμε να υπάρχουν γκρίζες ζώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Θεοχάρης στην χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά.

Το θέμα του πλαισίου εποπτείας των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων εντάσσεται στις στρατηγικές δράσεις του υπουργείου, όπως άλλωστε και η κατάρτιση του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης έως το 2030 για το οποίο εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν πιθανότατα τα ονόματα της ομάδας που θα «τρέξει» τον σχεδιασμό μέσω της αρμόδιας Επιτροπής.

Για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε συνολικά στους στόχους που αφορούν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας, στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό, με την αναβάθμιση του επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων των ανθρώπων που παράγουν το τουριστικό προϊόν και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand και της εικόνας της χώρας, «στο πλαίσιο του γενικότερου rebranding που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός με τον Στηβ Βρανάκη».

Οσον αφορά τους ποσοτικούς στόχους για το 2020:

-Αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις κατά 10% στο τέλος του έτους
-Αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά 5% στο τέλος του έτους
-Αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη άνω του μέσου όρου του έτους
-Αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 5% στο τέλος του έτους
-Αύξηση στην κατά Κεφαλή Δαπάνη κατά 4,5%
-Αύξηση των κλινών καταλυμάτων 4* και 5* κατά 3% στο τέλος του έτους

«Εκτιμάμε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019, έχοντας ήδη θετικά τα πρώτα μηνύματα από τις προκρατήσεις», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το 2019 τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού κινήθηκαν αυξητικά, ενισχύοντας σημαντικά την εθνική οικονομία. Ως προς τους κινδύνους- εσωτερικούς και εξωτερικούς- ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν όπως η πιθανότητα μίας παγκόσμιας ύφεσης, το BREXIT (με το δεδομένο ότι η σημασία της βρετανικής αγοράς έχει αυξηθεί σημαντικά για το ελληνικό τουριστικό προϊόν) κ.τ.λ..« Βλέπουμε την τάση μείωσης της πρωτοκαθεδρίας της Γερμανίας και το κλείσιμο της ψαλίδας από τη Μεγάλη Βρετανία», σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, επεσήμανε ότι  η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων και η καλή πορεία του τουρισμού , συνέβαλε στο να υπερβεί η οικονομία μας το όριο του 2% στο ρυθμό ανάπτυξης για το 2019.  Σημειώνεται ότι η τελική εκτίμηση προβλέπει το 2019 να κλείσει με έσοδα 18,145 δις. ευρώ (+12,6% έναντι του 2018).

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι  για πρώτη φορά, το 2019, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη κάθε επισκέπτη στη χώρα μας  ήταν αυξημένη κατά  12,3%, φτάνοντας τα 559 ευρώ από 498 ευρώ που ήταν το 2018. Ο ίδιος τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση ενός νέου νόμου-πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση σε ό, τι αφορά στις δομές του υπουργείου Τουρισμού, τον οποίο ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε ως  την πιο σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης.