Αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το 2013 και μετά, μελετά η κυβέρνηση.

Το μέτρο της αυτόματης περαίωσης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αναμένεται να συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία περί το 1 δισ. Ευρώ μέσα στο 2020 και έτσι θα ισοφαρίσει το ενδεχόμενο κενό.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2020, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 στη Βουλή .

Σύμφωνα με τον ίδιο στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση μελετά το μέτρο της αυτόματης περαίωσης, στη σκιά των πρόσφατων αλλά και παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν στον προϋπολογισμό.

Οι δανειστές διαφωνούν με τέτοιες λύσεις, θεωρώντας ότι «πλήττουν την κουλτούρα των πληρωμών», ωστόσο η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις περί «κενού» και υποστηρίζει ότι με την περαίωση «αποτρέπεται ο κίνδυνος να παραγραφούν χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020 θα συνεχιστούν και μετά την Δευτέρα, οπότε θα γίνει η κατάθεση του προσχεδίου.

Ο στόχος είναι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στην ΕΕ, να έχει μηδενιστεί η διαφορά των δύο πλευρών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανατρέξει στην «εφεδρεία» της περαίωσης.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως μία περαίωση εκκρεμών υποθέσεων αντίστοιχη του 201, θα τύχαινε θετικής αποδοχής στην αγορά, καθώς οι επαγγελματίες, μετά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα ήθελαν να απαλλαγούν και από την πιθανότητα του πιθανού φορολογικού ελέγχου.

Η περαίωση του 2010 είχε φέρει εντυπωσιακά εισπρακτικά αποτελέσματα, καθώς στο κρατικό ταμείο εισέρρευσε πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ. Τότε οι επαγγελματίες είχαν κληθεί να πληρώσουν ένα ποσό που κυμαινόταν από 300 έως 1.000 ευρώ ανα χρήση, προκειμένου να αποφύγουν τις όποιες συνέπειες από φορολογικό έλεγχο.