Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοί του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υιοθετούν τις τελευταίες ημέρες πιο έντονα τη στάση γερακιού ως προς τα επιτόκια.

«Στοχεύουμε στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, δεν στοχεύουμε στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, και η πορεία είναι πολύ θετική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σεντένο, μιλώντας στο CNBC.

«Δεν λέω ότι η υπέρβαση είναι πιθανή, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα από όσα κάνουμε για να φέρουμε τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%. Από το τέλος του 2022, όλες οι προβλέψεις μας έως το 2025 δείχνουν μια πολύ καλά εδραιωμένη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα».

«Παραμένουμε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα, έτσι διαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας … Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΚΤ τον τελευταίο καιρό είναι ότι κατάφερε να προσγειώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%, και αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε αξιόπιστοι, και έτσι πρέπει να παραμείνουμε», δήλωσε ο Σεντένο.

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό έχουν γίνει εγχώριες, καθώς οι περισσότεροι από τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν την απότομη άνοδο του πληθωρισμού στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 έχουν υποχωρήσει, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αυξήθηκε και βρίσκεται σε ιδιαίτερα θετική πορεία.

Τα σχόλια έρχονται μία ημέρα αφότου ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων έδειχναν προς την «αντίθετη κατεύθυνση» απ’ ό,τι συνήθως, γεγονός που θα υποκινούσε τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων. Είπε επίσης ότι είναι πιθανό να μην υπάρξουν μειώσεις φέτος, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο Χόλτσμαν επισήμανε επίσης τους νέους δυνητικά πληθωριστικούς κινδύνους από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ο Σεντένο δήλωσε: «Μας εξέπληξε τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες η μείωση του πληθωρισμού». Αυτό είναι θετικό, διότι δείχνει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αρχίζει να επιδρά, είπε.

«Και μόλις ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται βιώσιμα, με μια οικονομία … που δεν αναπτύσσεται, όπου οι προκλήσεις είναι τεράστιες, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί για να λάβουμε όλα τα δεδομένα υπόψη και να αποφασίσουμε σχετικά», συνέχισε.

Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει στάσιμη εδώ και πέντε τρίμηνα και φαίνεται «ασταθής», σε αντίθεση με ό,τι έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο, και «πρέπει να το φροντίσουμε αυτό», σημείωσε ο Σεντένο.

Διαβάστε ακόμη

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

Νέα Δημοκρατία: Όλα όσα έγιναν στο «γαλάζιο φροντιστήριο» για τα ομόφυλα ζευγάρια

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 30 ευρώ στην Ευρώπη παρά τις «αναταράξεις»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ