Αλλαγές και πλήρη αναμόρφωση στον ΕΝΦΙΑ, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από το 2022, αλλά και του συμπληρωματικού φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται διάφορα σενάρια από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιδιώκει μείωση στον κύριο φόρο κατά 8% και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Τα σενάρια για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ. Εφόσον το ποσό είναι περιορισμένο, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Στην περίπτωση που η μείωση αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα, το κόστος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση που επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται.

Ένα πιθανό σενάριο είναι να συγχωνευτούν σε έναν φόρο, τόσο κύριος όσο και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Έτσι, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο φόρος αυτός να συγχωνευτεί με τον κύριο φόρο.

Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πρέπει να αποφασιστεί μια σημαντική αύξηση στο αφορολόγητο ποσό των 250.000 ευρώ, ώστε ακόμη και μετά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών όσοι ιδιοκτήτες βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο αυτό να μην το υπερβούν και επιβαρυνθούν και μετο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις για την κατάργηση ή τον περιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ προς το οικονομικό επιτελείο

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ επεσήμανε τις σύμφωνες θετικές εισηγήσεις του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Πισσαρίδη ως προς την άμεση ευεργετική επίδραση της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου στην ανοικοδόμηση, την εθνική οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Εν όψει της ομιλίας του κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να εισηγηθεί το Υπουργείο σας τον τερματισμό μιας από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις του φορολογικού μας συστήματος: Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ από το έτος 2022, και τη μετατροπή του σε μονό και όχι διπλό φόρο επί των ακινήτων.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η επέκτασή τους σε πολλές νέες περιοχές, αλλά και η δυνατότητα  ορθολογικής φορολόγησης της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας, όχι τόσο της καθαρά αγροτικής, όσο αυτής που λόγω θέσης και εμβαδού έχει ως προορισμό την οικιστική και τουριστική αξιοποίηση, δίνουν στο Υπουργείο σας τη μοναδική ευκαιρία να απαλλάξετε την οικονομία και την κοινωνία μας από τη «γάγγραινα» του συμπληρωματικού φόρου, αφού το ποσό που αποδίδει θα υπερκαλυφθεί από τους παραπάνω αυξημένους πόρους!

Όπως προκύπτει και από τις σχετικές μελέτες του ΙΟΒΕ, αλλά και την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, και η μετατροπή του σε πραγματικά ΕΝΙΑΙΟ φόρο ακινήτων (ένας φόρος ανά ακίνητο και όχι δύο), σε συνδυασμό με τα κατάλληλα φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, θα οδηγήσει ΑΜΕΣΑ σε μια απογείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών επί ακινήτων, οι οποίες θα φέρουν στο Κράτος υγιή φορολογικά έσοδα και απασχόληση και τζίρο σε τεράστιους κλάδους της βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εμπορίου και ελευθέρων επαγγελμάτων και ανάκαμψη της οικοδομικής και επενδυτικής δραστηριότητας και της Εθνικής Οικονομίας μας γενικότερα.

Με την κατάργηση του ελπίζουμε να περιοριστεί η λεηλασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία οφείλεται και στην παράλογη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και σε σειρά άλλων νέων και ακατασχέτως αυξανομένων επιβαρύνσεων, πιστοποιητικών, «ταυτοτήτων», επιθεωρήσεων,  κλπ.

Τέλος, ζητούμε να κληθούμε για να ακουστούν οι απόψεις μας από την Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που έχετε συστήσει στο υπουργείο σας».

Διαβάστε ακόμη:

Κριστίν Λαγκάρντ: «The lady isn’t tapering» – Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Ακρίβεια: Οι επικεφαλής των σούπερ μάρκετ θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές

Πόσο κοστίζει η βενζίνη στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα