Τρία χρόνια μετά το σοκ της πανδημίας και τη ραγδαία ψηφιοποίηση της οικονομίας, η Ελλάδα κατά κοινή ομολογία κατατάσσεται στις χώρες που πέρασαν με επιτυχία το δύσκολο, πριν κομβικό κατώφλι της νέας ψηφιακής εποχής. Η διάχυση της τηλεργασίας, η ριζική αναδιαμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η δημιουργία υποδομών και ευκαιριών καινοτομίας ενίσχυσαν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και ψηφιακών επενδυτών. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα τείνουν να αναδειχθούν σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό brand νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Χαρακτηριστικά, οι 250 και πλέον ελληνικές startup και scaleup εταιρείες είχαν συγκεντρώσει το 2022 ένα συνολικό ποσό ρεκόρ άνω των 1,3 δισ. δολαρίων σε κεφάλαια, με περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας.

Go global

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει υπεύθυνος εταιρείας συμβούλων ψηφιακής καινοτομίας, «το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αποκτά παγκόσμια δυναμική». Ζητούμενο είναι η εξωστρέφεια της Ελλάδας να αποκτήσει παγκόσμια χαρακτηριστικά – να κάνει πράξει το περιβόητο go global-, πέραν των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενσωματωμένη οργανικά και ανταγωνιζόμενη παίχτες που θεωρούνται παραδοσιακές δυνάμεις στο χώρο της προσέλκυσης επενδύσεων και επιχειρηματικής καινοτομίας, όπως η Εσθονία ή το Ισραήλ. Ήδη, τα πρώτα μεγάλα επενδυτικά deals και η έλευση στην χώρα μας κολοσσών τεχνολογίας αιχμής πέραν του Ατλαντικού, όπως η Microsoft, η Amazon και η Pfizer, δεν πέρασαν απαρατήρητα. Μάλιστα, δημιούργησαν αυτόματα ευκαιρίες και ανάγκες για συμπληρωματικές start-ups ή ειδικότητες μη διαθέσιμες στην Ελλάδα, τις οποίες το υπάρχον σύστημα υποδοχής επενδυτών και υπηρεσιών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούσε να καλύψει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθ’ύλην αρμόδιου για ζητήματα θεωρήσεων εισόδου, έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες του χώρου της καινοτομίας και διεθνή δίκτυα ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Προκειμένου για την κάλυψη της άμεσης και ανεμπόδιστης υποδοχής ξένων «έξυπνων» επενδυτών – ειδικά από τις αγγλοσαξωνικές αγορές και την εκεί ομογένεια-, καθώς και το πολυαναμενόμενο διεθνές άνοιγμα της ελληνικής καινοτομίας, η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης μιας «υβριδικής» κατηγορίας θεωρήσεων εισόδου με ιδιαίτερα υψηλά επιχειρηματικά, αλλά και τεχνολογικά κριτήρια, στο πρότυπο των διεθνών Tech Visas.

Όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου, η στοχευμένη Greek Tech Visa αφορά σε μια ολιγάριθμη κατηγορία δικαιούχων, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει καθοριστικά την ελληνική οικονομία. Εν προκειμένω, οι τρεις υποκατηγορίες της GTV θα είναι: η Global Startup Founders, ήτοι για επιχειρηματίες start ups εγνωσμένης αξίας με κατ’ελάχιστον 50 εργαζόμενους ανά τον κόσμο και συσσωρευμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 20 εκατ. δολάρια τα τελευταία 2 χρόνια, οι οποίοι επιθυμούν να επεκτείνουν άμεσα τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Δευτερευόντως, η Global Angels Investors, για επενδυτές εγνωσμένης αξίας με προϋπόθεση ελάχιστη επένδυση 280 χιλιάδες ευρώ σε ελληνική εταιρεία start up. Τρίτη, και συμπληρωματική προς τις παραπάνω κατηγορίες, η Global Tech Talent, για επαγγελματίες σε ψηφιακή ειδικότητα μη διαθέσιμη στην Ελλάδα, προκειμένου να εργαστούν κατόπιν πρόσκλησης σε ελληνική εταιρεία με τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, με αποδεδειγμένο μισθολογικό ύψος συμβολαίου (τουλάχιστον 1.5x του μέσου εγχώριου μισθού κλάδου) που να αποκλείει περιπτώσεις εργασιακού dumping  εις βάρος του εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Ο συνολικός αριθμός «ψηφιακών θεωρήσεων» δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 2,500 – 3,000 τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως υπογραμμίζεται εμφαντικά, πρόκειται για μια εστιακή πρωτοβουλία, με σκοπό πλέον την άμεση αύξηση επενδύσεων και εσόδων στην ελληνική οικονομία, πατώντας σε παλιότερες επιτυχημένες, πλην περιορισμένου οικονομικού αντικτύπου, πρωτοβουλίες όπως η Digital Nomad Visa. Στόχος μάλιστα, όπως υπογραμμίζει πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών είναι με τη καθιέρωσή της να προωθηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ο αναγκαίος συντονισμός εντός Υπουργείου και προξενικών αρχών, προκειμένου για την άμεση εφαρμογή της σε περιπτώσεις που θεωρούνται ιδιαίτερου δυνητικού οφέλους για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ακρίβεια μένει αφού ο πληθωρισμός «φεύγει»

Η Αλβανία θέλει να γίνει το νέο Ελ Ντοράντο για επενδύσεις σε ακίνητα και τουρισμό (pics)

«Ανηφορίζει» προς Κολωνάκι η ΛΑΜΨΑ: «Πράσινο» για τη νέα boutique μονάδα στο διατηρητέο της Ζαλοκώστα