Η επιστροφή της κράτησης ΕΑΣ (3% έως 14%) στις κύριες συντάξεις ή και στο άθροισμα κύριων συντάξεών τους πάνω από τα 1.400 ευρώ μεικτά αφορά 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο,ο συμψηφισμός των μειώσεων με την προσωπική διαφορά, η οποία έχει επιβληθεί στις συντάξεις, αλλά και η πληρωμή των αναδρομικών σε δόσεις ή και εφάπαξ από το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα αποφασιστεί σύμφωνα με τα Νέα, εντός του Σεπτεμβρίου και θα συνδυαστεί με το σχέδιο για την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από το Δημόσιο και τις συντάξεις, με επικρατέστερο το σενάριο να ισχύσει από το 2023, αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου.

Όσον αφορά στα αναδρομικά, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για επιστροφή αναδρομικών.

Με τη νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνεται συνέχεια στο θέμα της διεκδίκησης των παρακρατηθέντων ποσών, τουλάχιστον για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018. Και αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι η παρακράτηση της ΕΑΣ από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31-12-2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας.

Τονίζεται ότι δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές (αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα), καθώς και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ανάλυση Goldman Sachs: Η καλοκαιρινή στασιμότητα και οι επενδύσεις της επόμενης ημέρας (γραφήματα)

Bitcoin: Ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των 50.000 δολαρίων – Πρόβλεψη για $100.000

Προ των πυλών το νέο «Εξοικονομώ»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε