Άνοιξε η πλατφόρμα του Taxis για τα αναδρομικά με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών / συντάξεων για το 2021.

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά το 2019 καλούνται να τα εμφανίσουν στην εφορία με τροποποιητικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, προκειμένου να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα καινούργιο εκκαθαριστικό, με το ποσό που πρέπει να καταβληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο, καθώς στα αναδρομικά επιβάλλονται φορολογικοί συντελεστές από 22% έως και 45%.

Στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, τα αναδρομικά επιβαρύνονται και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα ο φόρος να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2022.

Τα ποσά των αναδρομικών έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην εφαρμογή μέσω taxisnet.

Νέα εκκαθάριση των δηλώσεων 2015 και 2016

Οι συνταξιούχοι που έχουν εισπράξει αναδρομικά τον Οκτώβριο 2020 έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, ώστε τα ποσά να συμπεριληφθούν στα εισοδήματα εκείνων των ετών και να φορολογηθούν αναλόγως.

Κι αυτό γιατί τα αναδρομικά θεωρούνταν φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και φορολογήθηκαν αντιστοίχως, αφού προστέθηκαν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που είχαν δηλώσει οι συνταξιούχοι στις συγκεκριμένες δηλώσεις. Στη συνέχεια, ακολούθησε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων ετών 2015 και 2016.

Διαβάστε ακόμη

Citigroup: «Βουνό» για την Ελλάδα η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας (διάγραμμα)

«Κόκκινο» από την αγορά για το Τέλος Εξισορρόπησης

Έλον Μασκ: Φέρνει στην Ελλάδα το δορυφορικό ίντερνετ – Υπεγράφη η ΚΥΑ