Οικονομία

Συντάξεις: Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των περικοπών για 11 μήνες

  • newsroom


Οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διασκέψεων του ΣτΕ για τις υποθέσεις των συνταξιούχων, οι οποίοι διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή των περικοπών των συντάξεων τους για ένα 11μήνο, αλλά και την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση: 1) της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και 2) της υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Οι δύο αυτές υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις  περσινές αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δικαιώθηκαν, εν μέρει, οι συνταξιούχοι.

Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζουν την από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και δεν ρυθμίζεται η επιστροφή των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων – Πάσχα – Θερινής άδειας).

Ακόμα, οι ίδιες υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων – επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για τον δημόσιο τομέα.

Πλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των διασκέψεών τους υπό την πρόεδρο του ΣτΕ, Μαίρη Σαρπ, η οποία αποχωρεί αύριο από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Άννα Καλογεροπούλου.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: 8+1 αλλαγές για εφορίες, τελωνεία και επιχειρήσεις

Πώς είναι τοποθετημένοι στη θαλάσσια σκακιέρα οι «μεγάλοι» της ακτοπλοΐας

Γερμανία: Τηλεργασία και για το μέλλον επιθυμούν οι εργαζόμενοι