Διευκρινίσεις για το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% από το 2024 για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει το ή τα ακίνητά τους από φυσική καταστροφή, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα αφορά και υφιστάμενα συμβόλαια ασφάλισης ακινήτων για φυσικές καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές κοστολογήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ και θα ισχύσει από το 2024.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (όπως πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ), αλλά και των σεισμικών φαινομένων.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, μόλις 1 στις 6 κατοικίες και 1 στις 5 επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις για φωτιά και πλημμύρα -κυρίως όσες αναγκάζονται να το κάνουν ως συμβατική υποχρέωση για λήψη στεγαστικού δανείου.

 

Τα άλλα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέους και επιδόματα τέκνων στο Δημόσιο

Για γονείς εργαζόμενους στο Δημόσιο: αυξήσεις 40% στα επιδόματα παιδιού, προβλέπει η νέα παρέμβαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στου μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται αύξηση της οικογενειακής παροχής για γονείς, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ με 1 παιδί (+20 ευρώ το μήνα ή 240 το χρόνο), από 70 ευρώ στα 120 για τα 2 παιδια (+50 ευρώ το μήνα ή 600 το χρόνο) σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα 170 με 3 παιδια (+50 το μήνα ή 600 ευρώ το χρόνο), με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το μέτρο συμεπεριλαμβάνεται στ γενικότερη αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που θα επιφέρει συνολική αύξηση 500 εκατ. Ευρώ

Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ωστόσο μέρος από το κόστος αντισταθμίζεται και «επιστρέφει» στο δημόσιο, λόγω περιορισμού της φοροδιαφυγής στον Τουρισμό (με τη χρήση άυλης χρωστικής κάρτας), αλλά και της τόνωση της οικονομικής δραστηριότητος σε κλάδους ή περιοχές που χρήζουν στήριξης (π.χ. θέατρα, τοπικές αγορές κλπ).

Διαβάστε ακόμη

Καθίζηση του επενδυτικού κλίματος στην ευρωζώνη

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 1,3% το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο

Αλλαγές από τον Ιούνιο στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι θα ισχύει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ