Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στους ιδιοκτήτες αλλά και ασπίδα προστασίας στα σπίτια απέναντι στις φυσικές καταστροφές φέρνει η προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν από μόνοι τους την κατοικία ή κάποιο σπίτι. Αν και προφανώς η προεκλογική εισαγγελία δεν εξειδικεύεται, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100 m² το κόστος της ασφάλισης της μπορεί να φτάσει από 155 έως 200 € ετησίως, ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ (για το σπίτι ή για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας όταν αποσαφηνιστεί), ανάλογα την περιοχή μπορεί να ξεκινάει από 20 € και να φτάνει τα 100 ευρώ ή και πολύ υψηλότερα, ανάλογα με το σπίτι και την περιοχή.

Η ουσία του μέτρου όμως είναι ότι δίδεται ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν το σπίτι τους απέναντι σε πυρκαγιές σεισμούς και πλημμύρες κάτι που σήμερα λίγοι κάνουν χωρίς… “σπρώξιμο”!

Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές και συνυπολογίζοντας το ότι η κλιματική αλλαγή θα «χτυπάει» συνεχώς τα επόμενα έτη, η ΝΔ εξαγγέλλει την παροχή κινήτρων για όσους ασφαλίσουν, τα σπίτια τους. Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 17%. Και αυτό το ποσοστό προέρχεται κυρίως από τα στεγαστικά δάνεια, εξαιτίας της υποχρέωσης για ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου.

Μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία από τις αποζημιώσεις και θα ενισχυθούν τα έσοδα από τον φόρο 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών. Το επιχείρημα είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα απαλλάξει το Δημόσιο από σημαντικά και απρόβλεπτα βάρη, και όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως ότι θα τα αυξήσει!

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

Επικαλούμενοι παραδείγματα του εξωτερικού, αναλυτές προτείνουν και άλλες λύσεις: Οι περισσότερες χώρες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, όπως π.χ. Ισπανία και Γαλλία, ρυθμίζουν με σχήματα ΣΔΙΤ την εκ των προτέρων ασφάλιση και χρηματοδότηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Αυτή η λύση, όπως εξηγούν, μπορεί να ωφελήσει τόσο τους πολίτες -λόγω φορολογικών κινήτρων- και το κράτος, που δεν θα αναγκάζεται να καλύπτει εξ ολοκλήρου τη ζημιά.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ένα ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να «σηκώσει» την ασφάλιση της κατοικίας του.

Διαβάστε ακόμη

Η «μαγική ασίστ» Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη και οι κυλιόμενες, η πώληση των δανείων Θεοχαράκη-Σφακιανάκη, η καταδίκη Κουτσολιούτσου και οι Κρητικοί στην Κίνα

Aziz Francis – Brook Lane Capital: «Η Αθήνα μπορεί να γίνει ένας πολύ μεγάλος ευρωπαϊκός προορισμός» (pics)

Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% σε κάθε σπίτι που ασφαλίζεται, αύξηση 40% στο επίδομα παιδιού και «κάρτα 18άρη» 150 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ