Για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επιδότηση καυσίμων, όμως στοχευμένη προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», δήλωσε πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου συμπαρασύρει την τιμή της βενζίνης στη χώρα μας και ταυτόχρονα εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Για την αύξηση της τιμής της βενζίνης είπε «Δεν έχουμε εικόνα γιατί το τι θα συμβεί είναι συνάρτηση με το τι θα συμβεί με το πετρέλαιο διεθνώς, αυτό καθορίζει την τιμή της βενζίνης. Προχθές είχε ανέβει στα 123 € το μπρεντ, σήμερα το είδα γύρω στα 117€, θα παίζει αυτό είναι συνάρτηση κατά κύριο λόγο του πολέμου. Το εμπάργκο έχει ήδη αυξήσει τις τιμές, οι αγορές δεν περιμένουν εμάς, το είχαν προεξοφλήσει για αυτό το είχαν πάει στα 123€. Τώρα που μιλάμε είναι 114€ που σημαίνει ότι δεν θεωρούν ότι θα είναι και πάρα πολύ αποτελεσματικό».

Απέδωσε τον υψηλό πληθωρισμό  στο γεγονός ότι η οικονομία έχει μεγάλα ποσοστά εισαγωγών όσον αφορά στην ενέργεια, όπως επίσης ότι η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2021 είχε χαμηλό πληθωρισμό.

Ερωτηθείς γιατί δόθηκε παράταση για την πληρωμή της 1ης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «Τεχνικοί είναι οι λόγοι γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο πλήρωσε όταν δεν έχει τελειώσει η επεξεργασία».

Αναφορικά με την αύξηση των δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε: «αυτό το έχουμε ανακοινώσει, η επιστρεπτέα είναι ένα πάρα πολύ ευνοϊκό μέτρο, μην ξεχνάτε πήγε αποκλειστικά στους μικρούς και μεσαίους, ήταν 8,3 δις και 5 δις από αυτά ήταν μη επιστρεπτέα. Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη παρέμβαση και έγινε χωρίς κανενός είδους αδιαφάνεια, όλα πήγανε με απόλυτη διαφάνεια με βάση τον αλγόριθμο χωρίς κανένα ανθρώπινο χέρι να παρέμβει σε τίποτα και έγινε και με δικαιοσύνη. Πρώτη φορά οι συνεπείς είδανε να αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα από ότι οι ασυνεπείς. Ιστορικό ήταν αυτό για την ελληνική νοοτροπία και λογική».

Διαβάστε ακόμα:

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου για νέα NPLs (και) οι επιχειρήσεις – Οι παράγοντες που θα σώσουν την παρτίδα

Astypalea Project: O πρωθυπουργός και το «αφεντικό» της VW κηρύσσουν τη β’ φάση

Δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις αναζητεί η κυβέρνηση