Σε τροχιά υλοποίησης περνά μία ακόμη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών. Πρόκειται για τη δράση Smart Readiness Voucher, η οποία στοχεύει στην άρση των εμποδίων που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων και σε άλλα ψηφιακά εργαλεία. 

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που ψηφίστηκε τις περασμένες ημέρες από τη Βουλή, η Κοινωνία της Πληροφορίας ορίστηκε ως φορέας υλοποίησης του Smart Readiness Voucher. Ετσι, η δράση που αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης των αναγκαίων υποδομών σε υφιστάμενα κτίρια, αλλά και τον συνολικό κτιριακό εκσυγχρονισμό.

Η αποχαλκοποίηση

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης -δεν είναι τυχαίο, άλλωστε- έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη για αναβάθμιση των ταχυτήτων του Ιντερνετ. Μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει τη μετάβαση στις οπτικές ίνες «αποχαλκοποίηση», ώστε κατ’ αντιστοιχία με την απολιγνιτοποίηση να τονίσει τόσο τη σπουδαιότητα της μετάβασης αυτής όσο και το μέγεθος της πρόκλησης. 

Γι’ αυτό, άλλωστε, και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού έχουν ενταχθεί πολλαπλά έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι τα έργα αυτά να συνδυαστούν με τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινώσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το κενό που δημιουργήθηκε στη σταθερή τηλεφωνία την περασμένη δεκαετία.

Η στόχευση του έργου

Ενα από αυτά είναι, φυσικά, και το Smart Readiness Voucher. Εχοντας προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η δράση στοχεύει στην «έξυπνη ετοιμότητα», αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα του ελλείμματος σύγχρονων υποδομών στα κτίρια της χώρας. Τον σχεδιασμό και την εποπτεία της δράσης έχει αναλάβει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα ειδικά ψηφιακά έργα. 

Το Smart Readiness Voucher κινείται σε δύο κατευθύνσεις: αφενός προς την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας και αφετέρου προς τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα», αλλά και τη διασύνδεσή τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Για τους σκοπούς αυτούς η δράση επιχορηγεί τρεις κατηγορίες εργασιών: την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου, την αντικατάσταση μεμονωμένων συστημάτων τηλεοπτικής λήψης και την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου).

Οι προδιαγραφές υπαγωγής

Το Smart Readiness θα λειτουργήσει με τη μορφή voucher, δηλαδή θα καλύπτει το συνολικό ποσό της εγκατάστασης για συγκεκριμένες εργασίες. Η διαφορά με τα προγράμματα voucher που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα είναι ότι το Smart Readiness δεν θα είναι προσωποπαγές, αλλά θα εκδίδεται για κάθε κτίριο συνολικά, ύστερα από ενέργειες όλων των ιδιοκτητών τους. Αυτό σημαίνει ότι, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες, η ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι δυνατή μόνο για το σύνολο της πολυκατοικίας και όχι για μεμονωμένα διαμερίσματα. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε αίτηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε εργασίες για εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών σε συνδυασμό με τουλάχιστον μία ακόμη δράση (συστήματα τηλεοπτικής λήψης ή έναν τουλάχιστον «έξυπνο μετρητή»), όποια ή όποιες επιθυμούν οι ιδιοκτήτες. Επιπλέον, για περιπτώσεις πολυκατοικιών θα είναι απαραίτητη η έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι ενέργειες.

Πώς θα λειτουργήσει

Μέσα στον προσεχή Ιανουάριο θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, όπου οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή οι διαχειριστές πολυκατοικιών θα ξεκινούν τη διαδικασία μέσα από την αναζήτηση και την επιλογή του επαγγελματία εγκαταστάτη που θα αναλάβει τις εργασίες. Η επιλογή του εγκαταστάτη γίνεται ελεύθερα, μεταξύ των επαγγελματιών που θα εγγραφούν στο μητρώο της δράσης. Για κάθε εργασία μπορεί να επιλεγεί ένας μόνο εγκαταστάτης, χωρίς να αποκλείεται η επιλογή διαφορετικών εγκαταστατών ανά κατηγορία επιλέξιμων εργασιών. 

Στη συνέχεια, ο εγκαταστάτης θα λαμβάνει γνώση της κατάστασης του κτιρίου και των εργασιών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες και θα υποβάλει την τελική προσφορά του για τις εργασίες. Εχοντας τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των ιδιοκτητών ο εγκαταστάτης θα υποβάλει ψηφιακά την αίτηση για την έκδοση του voucher, επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σχετικά με την προσφορά που υποβάλλεται. Μετά την έγκριση ο εγκαταστάτης θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες για την εγκατάσταση οπτικής ίνας και όποιων άλλων εργασιών δομημένης καλωδίωσης έχουν επιλεγεί. 

Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του κουπονιού. Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο προμηθευτής εκδίδει το νόμιμο παραστατικό για τις υπηρεσίες του. Αναφορικά με το ύψος της επιδότησης, αυτό εξαρτάται από τις εργασίες που θα επιλεγούν, αλλά και από το προφίλ κάθε κτιρίου (αριθμός ορόφων, οριζόντιων ιδιοκτησιών κ.λπ.), το οποίο θα αναφέρεται αναλυτικά στον οδηγό του προγράμματος που θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο στην ιστοσελίδα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ορίζοντας υλοποίησης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Smart Readiness Voucher πρόκειται να αναβαθμίσει περίπου 120.000 κτίρια σε όλη την επικράτεια και η διάρκειά του θα εκτείνεται έως το τέλος του 2025. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ζήτηση θα απορροφήσει το σύνολο των πόρων του έργου αρκετά νωρίτερα, επιταχύνοντας και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εξάλλου, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η ανταπόκριση των πολιτών στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι σχεδόν πάντα η αναμενόμενη ή και υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, αποτελώντας το καλύτερο κίνητρο για ακόμα περισσότερες δράσεις. 

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Απλώνει οπτική ίνα σε 14 περιοχές της Αττικής και επεκτείνεται στα telecoms

Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών

Goldman Sachs: Η bear market θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023