Η γαλλική τράπεζα Société Générale και η ολλανδικη τράπεζα ING, παραθέτουν τις τελευταίες σκέψεις τους λίγες ώρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τη γαλλική τράπεζα, το πολιτικό αδιέξοδο είναι πιθανό μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, το οποίο θα εμποδίσει την πρόοδο αναβάθμισης της αξιολόγησης. Αντίθετα, η ING δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, ειδικά αν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν.

«Νωρίτερα τον Απρίλιο, δημοσιεύσαμε ειδική έκθεση για την οικονομία της Ελλάδας και μια πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης (Economics & Rates Special – Greece to return to Investment Grade, possibly by year-end). Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και θα ισχύσει για πρώτη φορά σύστημα της απλής αναλογικής, πιθανότατα οδηγώντας σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

«Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 36% στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει ένα συνασπισμό πλειοψηφίας. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έως τις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δεν θα επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο. Η επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου είναι επομένως απίθανο να δώσει αξιολόγηση επενδυτική βαθμίδα. Βγήκαμε από τις τοποθετήσεις μας στα ελληνικά ομόλογα, ίσως πρόωρα, και θα το επανεξετάσουμε μετά τις εκλογές στο τέλος αυτής της εβδομάδας», καταλήγει η SG.

Από την πλευρά της η ολλανδική ING εκτιμά ότι το αποτέλεσμα στις κάλπες της Κυριακής δεν θα βγάλει κυβέρνηση, με το ισχύον αναλογικό σύστημα και αυτό  μπορεί να επιφέρει νέες εκλογές τον Ιούλιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με ένα πλειοψηφικό σύστημα. Αυτό θα ήταν πιο πιθανό, αν η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είχε καλή επίδοση στην ψηφοφορία της Κυριακής, εκτιμά η ING.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πλησιάσει το όριο των 151 εδρών, ενώ ο συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ-25 θα είναι πολιτικά δύσκολο να συγκροτηθεί.

Το πόσο σκληρά θα πιέσει η ΝΔ για μια συμφωνία θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο ισχυρότερη βγει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, τόσο θα μειωθεί το κίνητρο να σπεύσει για μια γρήγορη συμφωνία. Γνωρίζοντας ότι πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση για να επωφεληθεί από το πριμ πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ενδέχεται να αποφασίσει να στοχεύσει σε έναν δεύτερο γύρο. Η ΝΔ θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλα αυτά σε μια υποθετική σύντομη προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου, αντιπαραβάλλοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνολικά, αν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τον Ιούλιο μια δεύτερη ψηφοφορία . Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Με την υποστήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και των βελτιώσεων στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών, όπου η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, το 10ετές spread του ελληνικού με το γερμανικό ομόλογο έχει μειωθεί στις 160 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022», καταλήγει η ING.

Διαβάστε ακόμη

Tο διακοσμητικό στυλ της εξοχής και του αγρού ξαναζεί δόξες – Ζωγραφιστές ταπετσαρίες, vintage έπιπλα και “παλιακά” σερβίτσια

Dimand – EBRD – Prodea: Στην τελική ευθεία το project για τον Πύργο του Πειραιά

Φιλίππα Μιχάλη: Το σχέδιο που θα οδηγήσει την ΝΝ Hellas στο €1 δισ. ασφαλιστικής παραγωγής

Εκλογές 2023 

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ