Σε ΒΒ- διατήρησε τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης S&P Ratings, ενώ παράλληλα το outlook παρέμεινε σταθερό.

Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπρίζουν την άποψη των αναλυτών ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα της Ελλλάδας, μπορούν να αντισταθμίσουν οποιεσδήποτε δυσμενείς εξελίξεις ενδέχεται να προκύψουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ελληνική οικονομία δείχνει σε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, όπως αναφέρει ο οίκος Standard and Poors, καθώς το διάστημα πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, παρουσίαζε σταθερή ανάκαμψη, απόρροια των ελληνικών κυβερνήσεων να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση των προηγούμενων χρόνων.

Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεση του, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9% το 2020, ωστόσο για το 2021 εκτιμά, ότι θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.

Οι κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάκαμψης εξακολουθούν να υφίστανται, δεδομένης της εμφάνισης του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα και στους κύριους εμπορικών εταίρους της και των πιθανών περαιτέρω κυβερνητικών περιορισμών.

Ο οίκος αναμένει οι επενδύσεις και οι εξαγωγές να συρρικνωθούν σημαντικά φέτος, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στον σημαντικό τουριστικό κλάδο της χώρας.

Επί του παρόντος η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζει ένα πολύ υψηλό ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ (το υψηλότερο στην Ευρωζώνη), εντούτοις το πιστωτικό της προφίλ δείχνει ισχυρό, καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά ιστορικά ρεκόρ, της επιτρέπει να δανείζεται με μικρότερο κόστος δανεισμού.

Στην εξέλιξη αυτή ρόλο διαδραμμάτισε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριελάβει τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους χρέους στο Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης λόγω Πανδημίας (PEPP).