Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και η παραγραφή υποθέσεων έρχεται πιο κοντά, στα email των φορολογουμένων καταφτάνουν «ραβασάκια» από την Εφορία για τις πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους και αφορούν ακόμα και μία πενταετία πίσω!

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε αντιδικία με τη Φορολογική Διοίκηση σπεύδουν να προλάβουν να υποβάλουν πριν από τη λήξη του έτους αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ώστε να λυθεί εκεί και με συμβιβασμό η υπόθεσή τους που εκκρεμεί στα Διοικητικά Δικαστήρια ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «μοιράζει» τις τελευταίες ημέρες πράξεις επιβολής έξτρα φόρων και προστίμων εν όψει της παραγραφής στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για υποθέσεις που ελέγχονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αφορούν τα αναδρομικά αποδοχών τα οποία εισπράχθηκαν το 2016 και δεν δηλώθηκαν, εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων, ακόμα και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών οι οποίες είτε δεν υποβλήθηκαν το 2016, είτε υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Συναγερμός

Τα «ραβασάκια» αφορούν κυρίως φορολογουμένους που έχουν εντοπιστεί από τις διασταυρώσεις να μην έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2016 και μετά, εργαζομένους και συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών παλαιότερων ετών, ιδιοκτήτες με μαύρα μισθώματα από ενοίκια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα αλλά με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, διάφορες υποθέσεις εισοδήματος για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία και έχει σημάνει συναγερμός από το σύστημα, αλλά και εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στο αρχείο της Εφορίας και παραγράφονται από το 2023, μεταξύ άλλων, είναι:

  •  Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (τις γνωστές ΜΥΦ).
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013 για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικών αρχών συμπληρωματικά στοιχεία για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.

Εξώδικη επίλυση

Πάνω από 3.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών από φορολογουμένους και επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας

Σύμφωνα με τον νόμο, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλούνται κάποιον ή περισσότερους από τους παρακάτω ισχυρισμούς προκειμένου να προσφύγουν στην προαναφερθείσα επιτροπή:

  •  Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει τη φορολογική οφειλή.
  •  Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
  •  Εσφαλμένος καταλογισμός του φόρου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
  •  Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.
  •  Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η επιτροπή, έπειτα από έλεγχο των ισχυρισμών, υποβάλλει πρόταση στον αιτούντα, η οποία, εφόσον γίνει αποδεκτή από τον φορολογούμενο και καταβληθεί το 30% του οφειλόμενου κύριου φόρου, έχει ως αποτέλεσμα την παροχή δυνατότητας καταβολής του υπολοίπου σε έως 24 δόσεις, με μείωση των αναλογούντων πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων.

Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων έως τις 29 Ιουλίου του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Μύκονος Vs Iμπιζα και πώς ένας τόπος γίνεται προορισμός. Ο Νο1 PR agent του Λονδίνου στο newmoney

Το θρυλικό Land Rover Defender του 1963 επιστρέφει, αλλά κατασκευάζεται μόνο κατά παραγγελία

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ