Καθησυχαστικός για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε μισή ώρα μετά τη μία τα μεσάνυχτα της Κυριακής με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε και στον ΣΚΑΪ και στην ΕΡΤ ο σεισμός αυτός «δεν εμπνέει καμία ανησυχία» εξηγώντας ότι είναι ένας σεισμός «σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους στα 70χλμ.».

 «Αυτοί οι σεισμοί χάνουν ενέργεια καθώς ανεβαίνει το σεισμικό κύμα στην επιφάνεια και δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι εξήγησε ότι υπήρξε αυτή η πιθανότητα και ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχή, γι αυτό και εκδόθηκε σήμα. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για «μια τυπική σεισμική δραστηριότητα και δεν πρέπει να ανησυχούμε». Εξήγησε, παράλληλα, ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές επειδή είναι σεισμός βάθους και βλέπει πιο μεγάλη επιφάνεια στη γη».

Ο σεισμός

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε 63 χλμ βορειοδυτικά της Κάσου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε περίπου στα 43 χλμ.

Ο σεισμός ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας και έντασης κάνοντας τους κατοίκους των περιοχών στα ανατολικά μέρη της Κρήτης να πεταχτούν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα πρώτα δευτερόπλεπτα μέτρησε το σεισμό στα 5.7 Ρίχτερ, διορθώνοντας μετά στα 5.5.

Υπάρχουν και αναφορές πως η δόνηση έγινε αισθητή στα νησιά των Κυκλάδων, την Τουρκία, αλλά ακόμα και στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Το Ευρωμεσογεϊακό Ινστιτούτο ανάρτησε και προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ακολούθησε μετασεισμός 3,1 Ρίχτερ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα μεγάλα deals της πληροφορικής συνεχίζονται

Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών

ΔΕΗ: Απλώνει οπτική ίνα σε 14 περιοχές της Αττικής και επεκτείνεται στα telecoms