Συναντήσεις των θεσμών με τους Τσακαλώτο, Σταθάκη, Χουλιαράκη, Αλεξιάδη, Πιτσιλή – Το απόγευμα το τετ-α-τετ με Κατρούγκαλο – Στην ατζέντα «κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός διακανονισμός, φορολογία

Την Κυριακή συνεχίζεται ο «μαραθώνιος» των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με τη σκυτάλη πλέον να περνά στα εργασιακά, αλλά και σε σειρά άλλων «καυτών» θεμάτων που συνδέονται με τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

Οι συναντήσεις ξεκινούν από τις 11 το πρωί και συνεχίζονται έως τις 7 το απόγευμα.

Στην ατζέντα  βρίσκονται εκτός από τις αλλαγές στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός), το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα κόκκινα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις γαι οφειλές προς το Δημόσιο, η προστασία της α’ κατοικίας  – θέματα επίσης μείζονος σημασίας αφού αποτελούν εξαγγελίες του ίδιους του πρωθυπουργού..

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων για την Κυριακή διαμορφώνεται ως εξής:

11:00- 12:00. Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).
12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).
14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).
15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).
17:30- 19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

Στις συνομλίες της Κυριακής, αναμένεται να παραστεί  -εκτός απροόπτου – και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Για σήμερα Σαββάτο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα έχει καμία συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς μεταβάινει στο Βέλγιο όπου θα είναι ομιλητής σε φόρουμ που έχει διοργανωθεί στην πόλη Μπριζ.

Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της αξιολόγησης, εξετάστηκε η πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρωστά το ελληνικό κράτος σε ιδιώτες με τους οποίους συνεργάζεται, ενώ έκλεισε και το θέμα του Υπερταμείου, με πηγές του ΥΠΟΙΚ να εκτιμούν ότι την επόμενη Τρίτ, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM θα γίνει η εκταμίευση του συνόλου της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.