Οικονομία

Σταϊκούρας: Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

  • newsroom


«Είμαστε η τέταρτη χώρα σε διεθνές επίπεδο και τρίτη πανευρωπαϊκά, για το πακέτο στήριξης που δώσαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών

Αισιόδοξος για την πορεία που ακολουθεί η ελληνική οικονομία εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσα από μια υπεύθυνη και ρεαλιστική δημοσιονομική πολιτική.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, που επεσήμανε ότι «χρέη, ανατιμήσεις και μειωμένοι τζίροι απειλούν την αγορά και οδηγούν σε ασφυξία τα ελληνικά νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας», ο Χρήστος Σταϊκούρας αντέτεινε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τέσσερεις άξονες για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία είναι:

  • Μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών
  • Μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια
  • Ρυθμίσεις για διευκόλυνση των δανειοδοτήσεων

«Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη θέση ανάκαμψης για το 2021, εμφανίζεται με σταθερά υψηλούς διατηρήσιμους οικονομικούς δείκτες και το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων και εξαγωγών, ενώ ο δείκτης συρρίκνωσης της ανεργίας συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό οφείλεται στο έγκαιρο πακέτο μέτρων στήριξης που δώσαμε. Είμαστε η τέταρτη χώρα σε διεθνές επίπεδο και τρίτη πανευρωπαϊκά, για το πακέτο στήριξης που δώσαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «τον φετινό Σεπτέμβριο σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 49% στο ληξιπρόθεσμο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε την «ανάγκη δραστικών λύσεων, με μέτρα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας και η αναστολή των υποχρεώσεων των οφειλετών, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανάσα από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν καθημερινά».

«Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τον δημόσιο εκτροχιασμό. Αξιολογεί τα δεδομένα και με συναίσθηση, υπευθυνότητα και ρεαλισμό, χωρίς λαϊκισμούς, ψάχνουμε το βέλτιστο για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών», ανταπάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τον Σεπτέμβριο ρυθμίστηκαν 563.823 δάνεια συνολικού ύψους 32,02 δισ. ευρώ, ενώ από τον Μάρτιο 2020 μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2021 δόθηκε δυνατότητα αναστολής πληρωμής 408.632 δανείων ύψους 28,78 δισ. ευρώ».

Διαβάστε ακόμη

Σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης η οικονομία – Προειδοποίηση Σκυλακάκη για τις ανατιμήσεις

Έρευνα: Οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο από τo θαλάσσιο «μποτιλιάρισμα» στα λιμάνια

Νέα Υόρκη: Κατακόρυφη αύξηση στη μεταποίηση τον Νοέμβριο