Οικονομία

Σταθόπουλος (BC Partners): Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα – Ραγδαία ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


«Τα εμβόλια μας οδηγούν από την ελπίδα στην ανάπτυξη, υπάρχει τεράστια ρευστότητα διεθνώς», ανέφερε ο Managing Partner της BC Partners - Τι εκτίμησε για πληθωρισμό - επιτόκια

Την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν περίοδο ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και διεθνώς, της μεγαλύτερης των τελευταίων 40 ετών, εξέφρασε ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner και προεδρεύων της Eπενδυτικής Eπιτροπής και της Eκτελεστικής Eπιτροπής της BC Partners, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ο Delphi Economic Forum.

Ο επικεφαλής της γνωστής επενδυτικής εταιρείας που σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 35 δισ.ευρώ, ανέφερε πως η ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι ισχυρή, παρά τις ανησυχίες για την εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων. «Τα εμβόλια μας οδηγούν από την ελπίδα στην ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έχουν βοηθήσει σημαντικά για να ανακάμψουν οι οικονομίες. Θεωρώ πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει βραχυπρόθεσμα αύξηση του πληθωρισμού, αυτό όμως θα είναι πρόσκαιρο, όπως και μια αύξηση των επιτοκίων που θα κάνει λίγο πιο ακριβό το χρήμα, πλην θα πρέπει να σημειωθεί πως τα επιτόκια είναι για καιρό σε ιστορικά χαμηλά. Άρα δεν προβλέπω έναν ‘Αρμαγεδδώνα’ στις αγορές, αντόθετα προβλέπω μια ιδιαίτερα ταχεία ανάπτυξη τα επόμενα 2-3 χρόνια».

Αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε εντυπωσιασμένος, ο ίδιος, οι συνεργάτες αλλά και οι επενδυτές με τους οποίους συνομιλεί, για την αλλαγή εικόνας της χώρας και κυρίως για την ταχύτητα με την οποία μετασχηματίζεται ψηφιακά. «Έχω διαπιστώσει πολλά και μεγάλα δείγματα αλλαγών ώστε να περιοριστούν σημαντικά επενδυτικά αντικίνητρα, όπως το φορολογικό πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και άλλα». Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα λόγω της μοναδικής γεωπολιτικής της θέσης, του τεράστιου πλεονεκτήματος να είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και λόγω της ύφεσης που προηγήθηκε, θα εμφανίσει ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη. «Υπάρχει τεράστια ρευστότητα διεθνώς που αναζητά αποδόσεις», σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην αγορά των private equity κεφάλαια 1 τρισ.δολαρίων «ψάχνουν για «αποδέκτες».

Ερωτηθείς για τους κλάδους που εκτιμά ότι έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τη BC Partners, τόσο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε πως προτιμά να επενδύει σε εταιρείες ηγέτιδες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εμφανίζουν ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, με εξαγωγικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε κλάδους που βρίσκονται σε διαδικασία consolidation. Εξέφρασε την εκτίμηση για τις σημαντικές προοπτικές σε επενδυτικό επίπεδο στο χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, από την πλευρά του περιεχομένου (content) το οποίο έχει μεγάλη αξία εάν μπορεί να αξιοποιηθεί. Όπως τόνισε, τέλος, επιλέγει κλάδους όπως τα telecoms, η υγεία, η τεχνολογία, η φαρμακοβιομηχανία και τα τρόφιμα, επισημαίνοντας πως η BC Partners μέχρι σήμερα έχει επενδύσει (με πιο πρόσφατη την επένδυση στη Forthnet) σε αυτούς τους κλάδους στην Ελλάδα κεφάλαια συνολικού ύψους 4 δισ.ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: 

ΗΠΑ: Εκτόξευση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 4,2% – Ισχυρές πιέσεις αναμένονται στην Wall Street

Τράπεζες: Παρελθόν τα «κόκκινα» δάνεια – Προσήλωση στην επόμενη ημέρα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)