Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον, τόσο από εγχώριους, όσο και από διεθνείς επενδυτές, για τον Φορέα, ο οποίος θα αναλάβει – αρχής γενομένης από τον Γενάρη του 2021 – να αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, που πτωχεύουν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μολονότι η σχετική ΚΥΑ, που θα ορίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του, εκκρεμεί (αναμένεται να δημοσιευθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου), ήδη οι… κρούσεις από την επενδυτική κοινότητα έχουν αυξηθεί. «Δεν υπάρχει περιορισμός, κριτήρια, δηλαδή, οικονομικά ή άλλα, που να επιτρέπουν ή να ‘μπλοκάρουν’ αντίστοιχα τη συμμετοχή στον διαγωνισμό», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως ο σχετικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί, επίσης, το ίδιο διάστημα.

Ερωτηθέντες, πάντως, εάν το ενοίκιο, που καλείται να πληρώνει κάθε μήνα και για 12 έτη ο δανειολήπτης, θα αφαιρείται από την αξία του ακινήτου σε περίπτωση επαναγοράς, οι ίδιες πηγές απαντούν αρνητικά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι οφειλέτες θα πρέπει, εφόσον αποφασίσουν να αγοράσουν εκ νέου το ακίνητό τους, να καταβάλλουν στον επενδυτή, τόσο τα μισθώματα της 12ετίας, όσο και την εμπορική αξία, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Εκτός εάν ο Φορέας δεχθεί να κάνει… έκπτωση», προσθέτουν.

Ειδικότερα, στο άρθρο 166 του νέου Πτωχευτικού Νόμου ορίζεται ότι: «εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για την διάρκεια της μίσθωσης (σ.σ. 12 έτη), τότε θα δικαιούται στη μεταβίβαση της κυριότητας της κύριας κατοικίας στον ίδιο ή τους νόμιμους διαδόχους του έναντι τιμήματος επαναγοράς, που θα καθορισθεί σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΚ. Σε περίπτωση, που το δικαίωμα αυτό ασκηθεί πριν την συμβατική λήξη της μίσθωσης, τότε επιπλέον του ανωτέρω τιμήματος επαναγοράς ο οφειλέτης θα οφείλει να καταβάλει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης την τρέχουσα αξία των μισθωμάτων, που οφείλονται μέχρι τη λήξη της μισθωτικής περιόδου».

«Πλασματικά» εξυπηρετούμενα τα δάνεια εάν υπάρχουν χρέη στο Δημόσιο

Την άποψη πως είναι «πλασματικά» εξυπηρετούμενα τα δάνεια εάν υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο εκφράζουν οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας, ουσιαστικά, στις ενστάσεις, που φέρεται να έχουν καταθέσει στο περιθώριο οι τράπεζες, αναφορικά με την υποχρέωση ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού και ενήμερων οφειλών. «Εάν κάποιος δεν πληρώνει την εφορία και μετά από ένα μήνα λάβει κατασχετήριο, τότε είναι βέβαιο πως θα σταματήσει να πληρώνει το δάνειο. Εάν χρωστάει στη ΔΕΗ και κινδυνεύει να του κόψουν το ρεύμα, πάλι θα αναγκαστεί να πληρώσει την επιχείρηση με τα χρήματα, που θα έδινε για το δάνειο. Άρα, είναι πλασματικά εξυπηρετούμενο το επίμαχο δάνειο. Για να πούμε ότι ο οφειλέτης είναι ενήμερος θα πρέπει να εξυπηρετεί όλα του τα χρέη», υπογραμμίζουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανησυχία των τραπεζιτών έγκειται στο γεγονός ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μπαίνουν στο ίδιο καλάθι «δημόσιο και ιδιωτικό χρέος», που σημαίνει ότι μία μικρή οφειλή προς την εφορία, πχ. των 2.000 ευρώ, μπορεί να «παγώσει» ένα δάνειο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά. Κι αυτό γιατί προβλέπεται ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης «παγώνει» η υποχρέωση πληρωμής των δόσεων.

Μηχανισμός alert για χρέη

Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, εκτός από την ρύθμιση και την πτώχευση, προβλέπει και την έγκαιρη ειδοποίηση των δανειοληπτών. «Πρόκειται για έναν μηχανισμό alert, ο οποίος θα ‘χτυπά’ στο taxisnet, προειδοποιώντας, ουσιαστικά, τους δανειολήπτες ότι έχουν χρέη και, άρα, θα πρέπει να αναλάβουν δράση», εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, συστήνοντας στους δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτηση, εκθέτοντας το πρόβλημα, πριν «κοκκινίσουν».