search icon

Οικονομία

Στο… περίμενε η κυβέρνηση για Άρειο Πάγο – servicers και Eurostat – Ηρακλή

Τι ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα της νομιμοποίησης ή μη πλειστηριασμών από servicers και για την εγγραφή ή όχι μέρος ή του συνόλου των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος

Εν αναμονή των αποφάσεων αφενός, της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αναφορικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης ή μη των servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και αφετέρου, της Eurostat για την εγγραφή ή όχι μέρος ή του συνόλου των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, υπάρχει μία αμφισημία, αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών.

«Μία απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ πολλές άλλες προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών, αλλά και νομολογίες κατωτέρων δικαστηρίων. Έχει πέσει στην αντίληψή μου μία στο Εφετείο Λάρισας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα κ. ο. κ.», σχολίασε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση 1873/2022 (το τμήμα του Αρείου Πάγου συνήλθε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022, εγκρίθηκε στις 31 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 10 Νοεμβρίου), βάσει της οποίας το ζήτημα παραπέμπεται στην Ολομέλεια, καθώς ‘δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, με δεδομένη την ανακύψασα στη νομολογία διάσταση, ως προς το θέμα της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων για την άσκηση διαδικαστικών πράξεων υπό το καθεστώς των Νόμων 3156/2003 και 4354/2015’. Περιμένουμε, συνεπώς, την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».

Το επίμαχο ζήτημα φέρεται να έχει θορυβήσει τους servicers, οι οποίοι, μολονότι δεν θεωρούν τους πλειστηριασμούς αυτοσκοπό, εντούτοις δεν παύουν να είναι ένα από τα «όπλα» στη… μάχη τους για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως σχολίασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των funds και των τραπεζών δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις, αναφορικά με την νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. «Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη (Σεπτέμβριος 2022) της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων», προσθέτει.

Eurostat και «Ηρακλής»

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οργάνων». Αυτό τόνισε ο κ. Σταικούρας για την επικείμενη απόφαση της Eurostat, συστήνοντας σε ορισμένους να μην προτρέχουν. «Ως κυβέρνηση, μαζί με θεσμούς και με εταίρους, έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας. Άλλωστε, η δομή και τα χαρακτηριστικά του ‘Ηρακλή’ έχουν την έγκριση όλων των θεσμών: της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φυσικά, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ας περιμένουμε, συνεπώς, τις ανακοινώσεις». κατέληξε.

Όπως είχε γράψει το newmoney, το σχετικό πόρισμα αναμένεται να είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα, «ξεκλειδώνοντας» αποφάσεις, τόσο για την παροχή εγγυήσεων στις τρεις τιτλοποιήσεις που βρίσκονται στην… ουρά (Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς και Solar, η κοινή τιτλοποίηση και των «4»), όσο και για το ενδεχόμενο παράτασης του «Ηρακλή».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, οι τράπεζες, αν και αναγνωρίζουν πως ο επίμαχος μηχανισμός ήταν αυτός που τις βοήθησε να μειώσουν αισθητά το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, εντούτοις δεν θεωρούν επιτακτική ανάγκη την παράτασή του. Κι αυτό γιατί, οι εκτιμήσεις τους συντείνουν πως δεν θα υπάρξει νέο «κύμα» αθετήσεων.

Υπενθυμίζεται πως κατά της παράτασης του «Ηρακλή» τάχθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αρμόδια να λάβει την επίμαχη απόφαση είναι η κυβέρνηση. Ειδικότερα, ερωτηθείς από τους συμμετέχοντες στη Στρογγυλή Τράπεζα που οργάνωσε η AXIA Ventures για την αναγκαιότητα ή μη της παράτασης της ισχύος του προγράμματος «Ηρακλή», ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά δεν θεωρώ απαραίτητη την παράταση του προγράμματος. Και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ προβλέπεται να καλυφθεί με οργανικό τρόπο ή μέσω απευθείας πωλήσεων εκτός του Σχεδίου ‘Ηρακλής’. Παράλληλα, σε ένα βασικό σενάριο η επίδραση των νέων ΜΕΔ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης θα είναι διαχειρίσιμη. Βεβαίως, αρμόδια να αποφασίσει την παράταση ή μη του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμη:

Κιβωτός του Κόσμου: Επί τάπητος στο Μαξίμου τα επόμενα βήματα μετά τις αποκαλύψεις – σοκ

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ

Το μεγαλειώδες art-show του David Hockney στο Λονδίνο

 

Exit mobile version