Από «συμπληγάδες» θα περάσουν τα επόμενα «νέα μέτρα στήριξης» που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, για ανακούφιση των συνεπειών της ακρίβειας. Ενώ το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται –και χθες ακόμα- σε απανωτές τηλεδιασκέψεις για το «εθνικό σχέδιο» αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με κινδύνους και προκλήσεις.

Και ενώ μεν αναζητά τρόπους και λύσεις για να ενισχύσει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να ρίξει «λάδι στη φωτιά» της ακρίβειας, το πρόβλημα είναι εξωγενές και απαιτεί διεθνή παρέμβαση. Αλλά και όποια προσπάθεια για εθνικές λύσεις, συνεπάγεται κόστος και κινδύνους, ενώ απαιτεί και συναινέσεις (εντός και εκτός Ελλάδος) που δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλισθούν. Και αυτό διότι, όπως χαρακτηριστικά λένε στο οικονομικό επιτελείο:

1. Tα ελληνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον πόλεμο έχουν ξεπεράσει ήδη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στις συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup εξετάζουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι πανευρωπαϊκά τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την ενεργειακή κρίση ανέρχονται στο 0,6% του (ευρωπαϊκού) ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα είναι κατά 1/3 υψηλότερες και έχουν φτάσει στο 0,8% του ελληνικού ΑΕΠ.

2. Παρά τον πόλεμο, τον κίνδυνο ύφεσης και την ακρίβεια, για το 2022 η Ελλάδα προβλέπεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο να βιώσει –για τα δεδομένα των υπολοίπων Ευρωπαίων- σχετικά υψηλή ανάπτυξη 3% του ΑΕΠ και -μάλλον συγκρατημένα- υψηλό πληθωρισμό, μεταξύ 5%-5,5% (πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: 4,5%)

3. Το μόνο θέμα συζήτησης για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δεν είναι η λήψη μέτρων στήριξης, αλλά η εφαρμογή και ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικά όταν πάνω από μισό δισ. ευρώ δεν έχει δοθεί καν ακόμη στους δικαιούχους

4. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος και τυχόν υπέρβαση του ελλείμματος για να δοθούν περισσότερες επιδοτήσεις και παροχές από ότι στις υπόλοιπες χώρες, βάζει ενδεχομένως σε κινδύνους τη χώρα

5. Τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η χώρα πιθανότατα θα βγαίνει από την «ομπρέλα» της αυξημένης εποπτείας. Αλλά την ίδια ώρα και ΕΚΤ θα αποσύρει ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας. Τυχόν επιστροφή σήμερα σε βεβιασμένες δανειακές κινήσεις πανικού, θα οδηγούσε σε αυξημένο χρέος με πιο ακριβά επιτόκια.

Διαβάστε ακόμα:

Εurobank: «Βλέπει» έσοδα από τον τουρισμό άνω των 15 δισ. ευρώ το 2022 (πίνακας + γράφημα)

PeopleCert: Η έξοδος από τη Ρωσία και η εξαγορά που έρχεται

Πόσο φόρο πλήρωσαν Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος