Έφτασε η -οδυνηρή κατά πολλούς- ώρα των φορολογικών δηλώσεων για εκατομμύρια «κοινούς» Αμερικανούς. Πολλοί από αυτούς, όπως όλα δείχνουν, θα πληρώσουν περισσότερο φόρο από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας (και του πλανήτη).

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων των 400 πλουσιότερων Αμερικανών από το πρακτορείο ProPublica, οι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες φαίνεται πως πληρώνουν φόρο εισοδήματος της τάξης του 22%, ενώ οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι με ετήσια έσοδα μεταξύ $2 εκατ και $5 εκατ αναγκάζονται να πληρώνουν φόρο 29%.

Ο κύριος λόγος της αναντιστοιχίας αυτής οφείλεται στο γεγονός πως ο πλούτος των πλουσιότερων Αμερικανών αυτών δεν οφείλεται στους μισθούς τους, αλλά σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές και ακίνητα. Σύμφωνα με το ProPublica, ο φόρος για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων αυτών είναι πολύ μικρότερος από το φόρο των εισοδημάτων των απλών εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον Chuck Marr, στέλεχος του Center on Budget and Progressive Priorities «το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ζάμπλουτων επιχειρηματιών δε φορολογείται ποτέ».

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι κρατήσεις στους μισθούς των απλών εργαζομένων όσον αφορά τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. «Οι μισθολογικές κρατήσεις  πλήττουν κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας. Πολλοί από τους απλούς, καθημερινούς εργαζομένους έχουν πολύ μεγαλύτερες κρατήσεις από τους πλουσιότερους Αμερικανούς», τόνισε το ProPublica.

Παραδείγματος χάρη, ένας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα $45.000 έχει «συνολική» φορολόγηση της τάξης του 21%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους πλουσιότερους Αμερικανούς κυμαίνεται στο 16%. 

Αν και η φορολογική ανισότητα δεν αποτελεί κάτι το νέο, έχει πρόσφατα μετατραπεί στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Biden πρότεινε τη θέσπιση κατώτατου φορολογικού ορίου για τους δισεκατομμυριούχους το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα απούλητα περιουσιακά τους στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειές του έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση ακόμα και από τους κεντρώους Δημοκρατικούς όπως ο Γερουσιαστής της West Virginia, Joe Manchin ο οποίος υποστηρίζει πως οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να φορολογούνται μόνο βάσει των μισθών τους.

 

Διαβάστε ακόμα:

Η ιστορία της βίλας του Ωνάση και του Νιάρχου που πέρασε στα χέρια του Αμπράμοβιτς και τελικά… κατασχέθηκε 

Τι ισχύει φέτος με το τέλος επιτηδεύματος

Το πακέτο και ο ανασχηματισμός, οι ναυτιλιακές στο ΧΑ, οι αμερικανικές επενδύσεις και τα… κινέζικα στα Πλαστικά Κρήτης